Babos Tímea mindent megtesz azért, hogy a jövő évi olimpiai játékokon három számban is indulhasson, női partnerének kiválasztásakor pedig a sportolói értékrendet éppúgy figyelembe fogja venni, mint a pillanatnyi formát.

A hónap elején sorozatban harmadszor is páros világbajnokságot nyert teniszező a BTC-n rendezett sajtótájékoztatón honlapunk kérdésére elmondta: „minden reggel azzal a tudattal ébred, hogy jobb legyen, mint az előző nap!”

A páros és az egyes ugyanolyan fontos a számomra - mondta Babos Tímea

 

Gy. Szabó Csilla írása * A WTA páros világranglistáján harmadik helyen álló soproni játékos szerint új edzőjével, Michael Joyce-szal remekül egymásra találtak, ezért nemsokára utazik is Floridába, ahol közösen készülnek az új esztendő új kihívásaira.

A párosban háromszoros világbajnok, kétszeres Grand Slam-győztes Babos Tímea nem sokat pihenhetett felemásra sikeredett idei szezont követően. Már jövő hétfőn újra indul a verkli, a WTA ranglistáján egyesben 90., párosban pedig 3. helyen rangsorolt soproni teniszező december 2-án kezdi meg az alapozást, egy héttel később pedig Floridába repül, hogy edzőjével, Michael Joyce-szal készüljenek fel az új idényre. A BTC-n szerdán délelőtt tartott sajtótájékoztatón a magyar éljátékos ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy az amerikai edző személye jó választásnak tűnik, és hosszútávra tervezik a közös munkát:

„Számomra nem volt kérdés, hogy vele folytassam, ezért örülök annak, hogy ő is hasonlóképpen gondolja. Nehéz volt a februártól június elejéig, vagyis a Roland Garros végéig tartó időszak, amikor többnyire egyedül utaztam és készültem. A füves szezon és az azt követő egy-két hét volt a tesztidőszak, amelyet szerencsére sikeresen teljesítettük.”

S bár a sajtótájékoztató apropója a 26 éves játékos újabb, immáron zsinórban harmadik vb-címe volt, sokkal több szó esett a jövőről, mint a közelmúlt sportágtörténeti sikeréről. De ezen az ő esetében nem is igen lehet csodálkozni, hiszen akik ismerik, jól tudják, kevés nála céltudatosabb és ambiciózusabb sportoló létezik.

Honlapunk kérdésére, miszerint mi adja számára még mindig, ennyi küzdelem, hullámvölgyek és hullámhegyek után a motivációt, a legnagyobb természetességgel válaszolt:

Mindig jobb szeretnék lenni annál, aki az előző nap voltam. Ez az én alapállásom, ami az idők során egyáltalán nem változott, sőt. Persze ehhez az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy kicsit maximalista vagyok… vagy inkább nagyon. Éppen ezért reggelente azzal a tudattal ébredek, hogy itt egy újabb lehetőség arra, hogy előbbre léphessek.”

S hogy mindez nemcsak szólam a részéről, azt mi sem bizonyítja jobban annál a ténynél, hogy a páros vb-döntőt követően nem hazafelé vette útját, hanem maradt a térségben és egyesben is belehúzott. Ráadásul egyedül, edzője és fiziója támogatása nélkül, igen nehéz körülmények között. Timi kitartása azonban meghozta gyümölcsét, hiszen a Tajpej Openen egészen a döntőig jutott, s ezzel bőven elérte célját, az Austral Open főtáblás helyét. Visszatekintve még azt is megkockáztatta, hogy erre a teljesítményére büszkébb volt, mint a harmadik vb-címre. S bár a páros meccsek miatt az egyes ranglistán sokan elébe kerültek, jó érzés, hogy a Top100-ban fejezheti be az évet, s ezzel a lendülettel kezdheti meg az új szezont.

A páros és az egyes ugyanolyan fontos a számomra – jelentette ki határozottan honlapunk azon kérdésére, tervezi-e, hogy az egyik kategória mellé tegye le véglegesen a voksát. – Mindkettőt ugyanolyan lelkesedéssel hajtom tovább, fel sem merült bennem, hogy egyiket favorizáljam a másik kárára.”

Mindez persze annak fényében lesz csak igazán érthető, ha figyelembe vesszük Timi jövő évi terveit. A 2020-as esztendő mindenképpen különleges lesz, hiszen olimpiát rendeznek, amelyen ő is részt szeretne venni. S ha lehet, akkor három számban is. Egyesben, női- illetve vegyes párosban egyaránt.

Ha csak rajta múlik, akkor meg is lesz a tripla, de utóbbi kettőben a társakon is sok múlik majd. Fucsovics Mártonnal továbbra is komolyan gondolják a közös indulást, a top10-es rangsorhoz mindkettőjüknek oda kell tenniük magukat. Jelenlegi harmadik helyezése ellenére sem tartja bebiztosítottnak a helyét. A női páros esetében a kvalifikációs időszak lezárultával választ majd maga mellé magyar partnert, ám ebben korántsem a világranglista-helyezés lesz a legfontosabb kritérium:

„A pillanatnyi forma természetesen mindig meghatározó egy ilyen helyzetben, számomra azonban talán még ennél is lényegesebb, hogy a játékstílusunk és a személyiségünk is harmonizáljon. A munka, az alázat, az olimpiai részvétel megbecsülése olyan fontos elvek, amelyekből senki kedvéért sem engedek. Ha ott leszünk Tokióban, akkor mindent meg kell tenni a legjobb eredményért.”

 

babos timi csilla es a konyvNemrégiben jelent meg az Így lettünk bajnokok címú könyv 30 magyar világsztár pályakezdéséről. Babos Tímea életútjáról munkatársunk, Gy. Szabó Csilla írt szép cikket. - Fotók: Zádor Péter

 

A párosjátékhoz szükséges összhang természetesen Babos Tímea és Kristina Mladenovic esetében is fontos kérdés. Az ő kettősük is élt meg nehéz időszakokat a mostani kiemelkedő sikerek előtt és ez talán még jobban összeköti őket. A pályán és azon kívül egyaránt. A magyar teniszező éppen ezért néhány napja nem is a párospartnereként, hanem barátnőjeként látogatta meg Párizsban a francia játékost.

„Egyikünknek sem volt könnyű éve, botladoztunk néha az egyes ranglistán, de jövőre újult erővel vágunk neki a kihívásoknak és az ideinél többször szeretnénk együtt játszani az év során” – fűzte még hozzá a jövő évi tervekkel kapcsolatban Babos Tímea, aki idén azért arra is ügyel, hogy a karácsonyt teljes egészében szeretteivel töltse Sopronban. S bár korábban többször előfordult, hogy már az ünnep másnapján repülőre kellett ülnie, idén csak szilveszterkor vág neki a hosszú utazásnak. A család ugyanis szent és sérthetetlen.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső