Ünnepélyes keretek között vette át díszpolgári címét Babos Tímea világbajnok teniszező szombaton a soproni városházán.

Ezzel ő lett a Leghűségesebb Város legfiatalabb díszpolgára. Tavaly Budapesten is hasonló kitüntetést kapott.

Timi a díszpolgári kitüntetéssel - fotók: Griechisch Tamás

 

- Ez a cím nagy lépés az életemben és a karrieremben egyaránt – emelte ki Babos Tímea a sopronmedia.hu tudósításában. - Különösen azért, mert büszke soproni vagyok és mindig idehúz a szívem. Nekem ez a város egy szóval csakis az otthont jelenti. Itt nőttem fel, a soproni erdők mellett kezdtem teniszezni és innen indult el a karrierem.

A díszpolgári címet – számos más nívós kitüntetés mellett – hagyományosan december 14-én, a Hűség napján adják át. Babos Tímea néhány nappal korábban részesült a megtiszteltetésben, ugyanis a város ünnepnapján nem lesz itthon. - Elkezdődött a felkészülés időszaka, úgyhogy repülök Floridába és ott fogok edzeni a következő szezonra. Külön köszönöm a városnak, hogy kivételt tettek és korábban átvehettem ezt a csodálatos kitüntetést – emelte ki.

A díszpolgári címet dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere adta át a világbajnok teniszezőnek, akinek dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek is gratuláltak. A polgármester kiemelte: Sopron nagyon büszke Babos Tímeára és biztos abban, hogy a jövőben is számos komoly eredménnyel fogja öregbíteni a város hírnevét.

Babos Tímea Sopronban született 1993. május 10-én. Szintén kiváló teniszező édesapja irányítása alatt kezdte gyakorolni a sportot kiskorában. 2015-ben első magyar teniszezőként indulási jogot nyert a WTA Finals világbajnokság nyolc párost felsorakoztató mezőnyébe, a francia Kristina Mladenovic partnereként. 2017-ben Szingapúrban a cseh Andrea Hlavackovával párban megnyerték az év végi világbajnokságot - ezzel ő lett az első magyar teniszező, aki elérte a címet; ezt 2018-ban és 2019-ben is sikerült megvédenie, immár Mladenovic oldalán. Babos Tímea eredményes a Grand Slam-tornákon is: Kristina Mladenovic társaként első magyar női teniszezőként diadalt aratott a 2018-as Australian Open női páros versenyén; több mint 30 évvel Temesvári Andrea (Martina Navratilovával elért) 1986-os sikere után 2019-ben a Roland Garroson is nyerni tudott.

Az eredmények mögött természetesen rengeteg elhivatottság áll: érdekesség például, hogy a soproni születésű teniszező évente átlagosan 160 ezer kilométert utazik versenyről-versenyre. Bárhol lehet a világban, törekszik arra, hogy a karácsonyt Sopronban tölthesse a családjával – idén is így tesz és december 24-én visszatér a Leghűségesebb Városba.

A Civitas fidelissima elnevezés onnan ered, hogy 1921. december 14-e és 16-a között Sopron és környékének lakossága népszavazáson döntötte el, hogy a terület Magyarországhoz vagy Ausztriához tartozzon-e. Ez volt a trianoni békeszerződés egyetlen komolyabb területi revíziója, amit a nagyhatalmak tartósan elfogadtak.

 

babos csald sopron dszpolgraTimi és a büszke szülők a díjátadáson

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső