A Balatonfelvidék teniszsportjának fejlesztését tűzte ki célul a 2019-ben alapított Csopak Tenisz Klub, amelynek ifjú játékosai egyre jobb eredményeket érnek el.

A fiatal klub vezetése szakmailag is szintet kíván lépni, ezért együttműködést kötött a Kiskút TK-val, a Pákai-team edzője, Szamos Gergő jelenleg heti három alkalommal Tihanyban oktatja a csopaki teniszezőket.

Január végén meghívásos F14-es tornát rendez a két klub Székesfehérváron.

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Példaértékű együttműködést kötött az újév indításaként két vidéki egyesület, a Kiskút TK és a Csopak TK. A sportágban, különösen annak utánpótlásnevelésében tapasztalható nehézségeket a jövőben közösen kívánják megoldani, s ennek bizonyítékául már január végén különleges, meghívásos tornát szerveznek Székesfehérvárra, a legjobb tizennégy éven aluli fiú játékosok részére. A két napos programban azonban nemcsak mérkőzések, de közös edzések is szerepelnek, így a hagyományteremtő céllal életre hívott esemény több lesz, mint egyszerű tudáspróba.

Az együttműködés ötlete persze nem egyik napról a másikra született. Pákai Norbert 2020 tavaszán költözött csapatával a fővárosból Székesfehérvárra, hogy a Kiskút TK tulajdonosa, Viszló Csaba által megálmodott különleges teniszbázis szakmai kereteit létrehozza. A budapesti szakember érkezésével fel is pezsdült a teniszélet a Fejér megyei város teniszklubjában, aminek híre a Balatonfelvidékre, pontosabban Csopakra is eljutott. A 2019-ben alapított balatoni egyesület egyre népszerűbb lett a helyi gyermekek körében, még úgy is, hogy saját pálya híján, a környező városokba, Balatonfüredre, a téli hónapokban pedig Tihanyba jártak és járnak a mai napig edzésre. A fiatal játékosok azonban országos szinten is egyre több eredményt hoztak, ezért a vezetőség úgy gondolta, mindenképpen erősíteniük kell szakmailag.

Ekkor jelent meg Székesfehérváron a Pákai-team, amely örömmel fogadta a csopaki fiatalok sűrűsödő látogatásait.

Eleve azzal a szándékkal érkeztem Székesfehérvárra, hogy a vidéki teniszt erősítsem, Csaba pedig tökéletes hátteret biztosított ehhez az elképzeléshez – utal vissza a Kiskúthoz igazolás körülményeire Pákai Norbert, aki nem titkolja, hogy a koronavírus-járvány alaposan beleszólt ezekbe a tervekbe, a már megszervezett iskolatenisz-programot sem tudták elindítani. A megváltozott feltételekhez tehát alkalmazkodni szerettek volna, s ennek része a csopaki együttműködés is.

Az általam meghatározott szakmai alapokon elsősorban Szamos Gergő foglalkozott a Csopak TK versenyzőivel, aki mostantól Budapesten és Tihanyban tart edzéseket. A Balaton-parti klubnak ugyanis fővárosi játékosai is vannak, így mindkét helyen igény van a munkájára. Ez amolyan hibrid megoldás, de jobbnak láttuk, hogy az edző utazgasson és ne a gyerek veszítsen még több időt. A táborokra, összetartásokra továbbra is Székesfehérváron kerül sor, hiszen itt minden feltétel adott és alig ötven percet kell csak autózniuk hozzánk.

csopak vadaszoszkarszaszmihalyszazslevente novemberben har arany egy ezust es egy bronz a pecsi pvtc kupan facebookCsopaki éremkovácsok a PVTC Kupán: Vadász Oszkár, Szász Mihály és Szász Levente

A Csopak Tenisz Klub egy tipikusan alulról megszervezett egyesület, amelyet a tenisz szeretete hívott életre. Az érdeklődő szülőket Vadász Oszkár fogta össze két évvel ezelőtt, s a klub elnökeként továbbra is ő viszi vállán a vállalkozást. Nem titkolt célja a sportágért rajongó gyerekek örömének biztosításán túl, a Balatonfelvidéki teniszélet felvirágoztatása.

Nagyon jók voltak a tapasztalataink Székesfehérváron, éppen ezért úgy gondolom, hogy mind szakmailag, mind pedig infrastrukturálisan alulértékeli a közvélemény a Kiskút TK-t – jelenti ki Vadász Oszkár, aki nagyon büszke arra, hogy a fiatal helyi játékosok Csopak hírnevét öregbíthetik, köszönhetően az önkormányzatnak, amely hozzájárult a névhasználathoz. A település vezetése területtel is segített a teniszklubnak, amelyen hamarosan pályák épülnek.

Tavaly a leányok megnyerték a Play and Stay országos csapatbajnokságot, és a 12 éven aluliak mezőnyében is nagyszerű eredményeket produkáltak játékosaink, mint például Szász Misi, aki az évvégi mesterversenyt úgy nyerte meg, hogy nem is volt kiemelt. A négy korosztály nyolc versenyszámában ez máshol nem fordult elő. És mindezt saját pálya nélkül értük el, a lelkesedésünknek, szorgalmunknak és a hitünknek köszönhetően. Igazából a gyerekek iránti felelősség vezetett rá minket arra, hogy a szakmai munka terén szintet lépjünk és a Pákai-csapat segítségét kérjük. Reméljük, idővel a szövetség is felfigyel az általunk befektetett munka minőségére és mennyiségére. A Balaton északi partjának színvonalas teniszéletét szeretnénk fellendíteni, s ebben mindenkivel együttműködünk, aki hozzánk hasonlóan gondolkodik. A tihanyiakkal, valamint a füredi Gálfi Tamásékkal nagyon jó a kapcsolatunk, közösen, összefogva biztosan sokat tehetünk a régióért. Szerintem csak így, egységben van értelme, ha mindenki a saját malmára hajtja a vizet, abból nem lesz fejlődés.

Benkő András, Lizsicsár Csanád, Serkédi Csenge, Serkédi Emese, Szász Levente, Szász Mihály, Vadász Oszkár Koppány és Vadász Virág Valéria az ifjú versenyzők, akiknek a kizárólag saját tőkéből létrehozott és finanszírozott magánklub egyre növekvő ismertségét köszönheti. A csopakiak esetében amolyan személyes tehetséggondozásról is szó esik, hiszen akinek szüksége van rá, annak finanszírozási problémái esetén is segítenek. Csopakon már ki is dolgoztak egy motivációs rendszert, amellyel egyre jobb teljesítményre sarkallják az ifjú tehetségeket, ezzel is könnyítve a szülők terhein.

­A helyi általános iskolában hat héten keresztül ingyen tartottunk teniszórákat, s ezt ezentúl minden évben meg szeretnénk ismételni, mi több, a környező sulikra is kiterjeszteni – hozza fel az oktatási intézményben szerzett tapasztalatokat Vadász Oszkár, aki szerint a szülőknek a teniszről azonnal a sportág költséges mivolta jut eszébe, s ők ezt ellensúlyozandó nyúlnak a tehetséges gyermekek hóna alá.

Népszerűsítünk, bázist teremtünk és harcolunk a téves beidegződések ellen. Helyi beágyazódás nélkül semmire sem megyünk, most ezt alapozzuk minden erőnkkel. Pákai Norbi és Viszló Csaba egyaránt karizmatikus és elhivatott személyek, az ő támogatásuk számunkra nagyon sokat jelent, s biztos vagyok benne, hogy a régióból lesznek még, akik csatlakoznak hozzánk.

Vadász Oszkár egyébként azért is küzd ilyen lelkesen a régió felzárkóztatásáért, mert két fiatal játékos édesapjaként pontosan tudja, milyen nehézségeket ró a vidéki szülőkre az állandó utazgatás. Még Székesfehérvárra is, nemhogy Budapestre. Pedig a költségek is folyamatosan nőnek, a csopaki fiúk például idén az F14-es kategóriába léptek fel, ami miatt egyre több versennyel kell számolniuk. A klub elnöke szerint volt olyan szülő, aki az eredmények ellenére is bedobta volna a törölközőt, amennyiben a Csopak TK nem lép előbb és nem könnyít az utazási terheken a székesfehérvári edzők „elcsábításával”. Ehhez persze egy olyan vezető személyiségre is szükség van, mint Vadász Oszkár, aki azt vallja, a világ olyan, amilyenre mi alakítjuk!

 

csopak vadaszviragjobbrolharmadik a l12viszlo kupan balra a helyi teker lotti A fehérvári Teker Lotti és a csopaki Vadász Virág a Viszló Kupán

 

A régiós fejlesztés gondolata természetesen Pákai Norberttől és Viszló Csabától sem áll távol, ezért is mondtak azonnal igent az együttműködés ötletére. S bár az elmúlt évben, vélhetően a koronavírus-járványnak is köszönhetően, a versenyzőknek kínált bentlakásos modell kevesebb érdeklődőt hozott a vártnál, helyi szinten jobban alakultak a dolgok a tervezettnél.

Nem bántam meg az egy évvel ezelőtti döntésemet, nagyon jól érezzük magunkat Székesfehérváron és ezt a családom nevében is mondhatom. Edzőként pedig nagyobb megbecsülést kapok, mint a fővárosban, ahol egy bérlő voltam csak a sok közül és futószalagon adtam az órákat. A járvány dacára is érezhetően felpezsdült az élet a Kiskút körül, a csopaki együttműködés pedig csak erősíti ezt a folyamatot. A hangsúly azonban a gyerekeken van, jó mentalitású, szívvel-lélekkel küzdő játékosokról és az áldozatoktól nem félő szülőkről van szó, ezért biztos vagyok a sikerükben. S ha mi ehhez szakmailag hozzá tudjuk tenni a magunk részét, akkor már megérte – összegezte Pákai Norbert fehérvári esztendejét, valamint az új év kilátásait.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső