Nemcsek Gréta, Varga Oszkár, Molnár Kitti és Sávay Zalán nyert egyéni országos bajnoki címet csütörtökön az U12-es és az U14-es fináléban.

Az MTK-hoz frissen igazolt Molnár Kitti párosban is aranyérmes, ezúttal a szegedi Major Stella oldalán, s ezzel immáron tizenháromszoros ob-győztes.

 

Sávolt Attila szakmai igazgató, Sávay Zalán, Hornung Gábor és Kisantal Botond, Sütő Csilla főtitkár és Gulyás István szövetségi edző

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) *  Az U12-es leányok mezőnyében, a Vasas teniszezője, Nemcsek Gréta is két fináléban volt érdekelt, ám döntőbeli ellenfele, Szalay Milla oldalán végül meg kellett elégednie az ezüstéremmel, miután hatalmas küzdelemben kikaptak az alfás Mihálka, Kálmán duótól. Az U12-es és az U16-os korosztályok fedett pályás országos bajnokságát egyaránt Budapesten rendezték, előbbiek a Tabánban, utóbbiak a Nemzeti Edzésközpontban csatáztak a bajnoki címért szombattól csütörtökig. Az idősebbeknél Molnár Kitti a tizenharmadik ob aranyérmét szerezte – az egyéni, páros és csapatot együttvéve –, míg Sávay Zalán első egyéni trófeájának örülhetett.

Az MTK Budapesthez frissen igazolt Molnár Kitti elsőéves a 16-os kategóriában, amelynek legnagyobb esélyese Dankó Vanessa lett volna, aki fejlődése érdekében engedélyt kapott az idősebb lányok között indulásra. Ennek eredményeképpen Molnár lépett az első kiemelt és a favorit szerepkörébe, amelynek terhét láthatóan jól viselte. A negyeddöntőben előbb Fenyves Gréta, majd az elődöntőben Berényi Eszter ellen ugyan három szettre kényszerült, a döntőben viszont már magabiztosan nyert. De ennek is megvolt az érthető magyarázata.

– Nagyon szerettem volna bizonyítani az új egyesületemnek, az MTK-nak, mert ez alatt a rövid idő alatt is nagyon sok törődést és szeretetet kaptam tőlük – mondta a csütörtöki megnyert döntők után Molnár Kitti, aki nemcsak egyesben, de Major Stella oldalán párosban sem talált legyőzőre. – Nagyon jó érzés, hogy végre egy igazi csapat áll mögöttem, amelynek tagjai drukkolnak nekem. Mivel szeretem az effajta lelkesítést, szinte megkettőzte az erőmet, igaz, a nagy akarás miatt a torna elején picit görcsösebben játszottam a kelleténél. Amikor megtudtuk, hogy Vani az idősebbek között indul, attól kezdve csak a győzelem járt a fejemben. Büszke vagyok rá, hogy az év első bajnoki címét én hozhattam új klubomnak.

 

u16 savolt molnar varga major berenyi suto es gulyasMolnár Kitti, Varga Viktória, Major Stella és Berényi Eszter az eredményhirdetésnél

 

A fiúk győztesének annyiban volt nehezebb dolga, hogy neki a papírforma szerint is legesélyesebb első kiemeltet, Mészáros Patrikot kellett legyőznie a negyeddöntőben. A Vasas két játékosa három szettes maratoni csatát vívott egymással, amelyet végül a hatodik helyen kiemelt Sávay nyert meg. Ezt követően Győri Lórántot verte ugyancsak három szettben, s a döntőben is a végletekig feszítette az izgalmakat a bogláriak Folyondár utcában készülő játékosa, Hornung Gábor ellen.

– Korábban is a mostanihoz hasonlóan, keményen készültem a versenyekre, de eddig nem jött ki olyan jól a lépés, mint most – vélte Sávay Zalán, aki elsősorban abban látja az ob-győzelem titkát, hogy az utóbbi időben Fonó Ritának köszönhetően mentálisan is sokat fejlődött. – Eddig mindig nagyon meg akartam nyerni az adott versenyt, most viszont inkább lépésről-lépésre, meccsről-meccsre haladtam, s úgy tűnik ez a taktika be is vált. Tavaly ráadásul nagyon sokat nőttem, ami miatt gyakran szétesett a játékom. Most viszont az ob-ra mindenképpen össze akartam rakni magam, ami sikerült is. Nagyon örülök, hogy a befektetett munkának, végre látom az eredményét.

A korosztályos országos bajnokság a koronavírus-járvány miatt, az őszi eseményekhez hasonlóan zártkapus rendszerben zajlott, a pályákra a játékosokon kívül, csupán a bírók léphettek be. A legfiatalabbak döntőjében dr. Zsiga László a korosztály szövetségi edzője kapott ez alól felmentést, aki ennek köszönhetően honlapunkat is tájékoztatni tudta a csütörtöki finálékról:

– A fiúk mezőnyében Varga Oszkár nagyon okosan és taktikusan játszott Valkusz Márk ellen, aki hiába volt agresszív, hiába próbálkozott különböző taktikai fogásokkal, egyszerűen nem tudta megtörni a torna második kiemeltjének nyugalmát. Varga egyébként is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a torna során, különösen fejben fejlődött sokat tavaly óta, ezért megérdemelten nyerte a bajnoki címet.  Rajtuk kívül Horváth Dömét is dicséret illeti, aki mindig nagyon szép játékkal rukkol elő. Vörös Kristóf elődöntős szereplése is kiemelendő.

 

valkusz zsiga varga selmeci u12Valkusz Márk, dr. Zsiga László, Varga Oszkár és Selmeci Petra

 

A leányok között Nemcsek Gréta is megérdemelten lett bajnok, az első kiemelt Kálmán Luca legyőzése ugyanis nagyon nagy fegyvertény. A legnagyobb fejlődést azonban Bevíz Lujza mutatta be, amit most az elődöntőben bizonyított is, hiszen csak nagy küzdelemben, három szettben kapott ki a jól teljesítő, bajai Szalay Millától.

Az U12-es leány döntőnek volt egy igen szép, sportszerű pillanata is. Egy nagyon fontos pontnál a vezetőbíró out-ot ítélt Nemcsek Gréta ellen, ám Szalay Milla ezt felülbírálva elismerte, hogy bent volt a labda. A találkozót megnyerő Nemcsek az eredményhirdetés után honlapunknak elmondta, szíve szerint fair play díjat adna ezért Szalay-nak, s köszöni a sportszerű viselkedést.
 

 

u12 nemcsek szalayNemcsek Gréta és Szalay Milla

 

Dr. Zsiga László, az U14-es korosztályok szombaton kezdődő országos bajnokságával kapcsolatban elmondta, hogy a debreceni szervezők szigorúan tartják magukat majd a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedésekhez. Pontosan meghatározták, hogy a csarnokban hol, kik és hányan tartózkodhatnak, s az ob folyamán ennek betartását folyamatosan ellenőrizni fogják.

 

KOROSZTÁLYOS ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, FEDETT PÁLYA

F12
Egyes: 1. Varga Oszkár (Tenisz Partner, 2.), 2. Valkusz Márk (Golden Ace, 3.), a döntő: 6:0, 6:2, 3. Horváth Döme (Jogging Plus) és Vörös Kristóf (Panakor TK)
Páros: 1. Somogyi Ábel, Valkusz Márk (Golden Ace, 1.), 2. Harari Ben, Tóth Gergely (Pasarét, 3.), a döntő: 6:0, 6:1, 3. Mátyás Hunor, Molnár Márk (TSZK Gyula, Panakor) és Horváth Döme, Vörös Kristóf (Jogging Plus, Panakor, 2.)
L12
Egyes: 1. Nemcsek Gréta (Vasas, 5.), 2. Szalay Milla (Bajai TK, 2.), a döntő: 6:3, 6:3, 3. Teker Lotti (Kiskút TK, 8.) és Beviz Lujza (Tenisz Műhely, 6.)
Páros: 1. Kálmán Luca, Mihálka Anna (Alfa TI), 2. Nemcsek Gréta, Szalay Milla (Vasas, Baja, 2.), a döntő: 6:7(4), 7:6(4), 10-8, 3. Kovács Emese, Sávolt Karolina (Római TA, MTK) és Fehér Lora, Kállay Dorina (Római TA, Panakor)

F16
Egyes: 1. Sávay Zalán (Vasas, 6.), 2. Hornung Gábor (BBTC, 7.), a döntő: 7:5, 2:6, 6:4, 3. Kisantal Botond (Pasarét, 4.) és Győri Lóránt (Gubacsi TK)
Páros: 1. Gubi Trisztán, Mészáros Zalán (Tenisz Műhely, Vasas, 1.), 2. Halmos Kornél, Kőszegi Dominik (Pasarét, Future TT, 4.), a döntő: 6:2, 6:3, 3. Pálfi Zoltán, Sávay Zalán (Vasas, 3.) és Hornung Gábor, Kisantal Botond (BBTC, Pasarét, 2.)
L16
Egyes: 1. Molnár Kitti (MTK, 1.), 2. Varga Viktória (Marso TC, 8.), a döntő: 6:4, 6:3, 3. Berényi Eszter (Tenisz Műhely, 4.) és Major Stella (Sportmánia, 2.)
Páros: 1. Major Stella, Molnár Kitti (Sportmánia, MTK, 1.), 2. Fenyves Gréta, Varga Viktória (Normafa, Marso, 3.), a döntő: 7:6(9), 6:2, 3. Berényi Eszter, Murzsa Gréta (Tenisz Műhely, MTK, 4.) és Eperjesi Kata, Kuti Alíz (PG Tenisz)

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső