A román tulajdonos Budapest helyett Belgrádba költöztette az áprilisi ATP250-es versenyét. Tiriac döntése a levegőben lógott, ám kérdéses, mi lesz a másik áprilisi csúcsversennyel, a magyar fővárosba tervezett Fed Kupa világdöntővel. Miként azt sem tudni még, hazaköltözhet-e Bukarestből a nyári WTA-torna. Lesz viszont 12 kisebb verseny, hat férfi és hat női ITF viadal, a magyar játékosok pontszerzését segítendő.

Szűcs Lajos akkori elnök (jobbról) a 2017-es torna eredményhirdetésén. A döntőben Lucas Pouille 6:3, 6:1-re nyert Aljaž Bedene ellen.

 

(tenisz-palya.hu/MTSZ) A férfi profi teniszezők tanácsa (ATP) közzétette programtervezetét a 2021-es esztendőre. Ebből kiderül, hogy két új ATP250-es viadal illeszkedik a naptárba: az Australian Open után Szingapurban lesz ilyen torna, április elején pedig a spanyolországi Marbella rendezhet az idén hasonló viadalt.

Az is kiderült, hogy Budapest helyett immár Belgrád a házigazdája az április 19-25. között esedékes salakpályás viadalnak. A Ion Tiriac tulajdonában levő verseny 2017-ben került Bukarestből a magyar fővárosba, ám sejteni lehetett, hogy 2021-től nem lesz folytatás.

Az MTSZ nyáron választott új vezetősége úgy véli, hogy bizonytalan hátterű, rossz kondíciójú versenyeket aránytalanul nagy összegért béreltek az elődök, s ennek következtében tetemes tartozást is felhalmozott a magyar szövetség. Lázár János elnök több nyilatkozatban jelezte, hogy a kondíciók újratárgyalását szorgalmazza, s egyelőre a magyar tenisznek nincs szüksége drága csúcsesemények rendezésére, s bérleti konstrukcióban pedig később sem.

Továbbra is kérdéses viszont, hogy mi lesz a koronavírus-járvány miatt 2020 áprilisáról elhalasztott Federation (immár Billie Jean King) Kupa világdöntőjével, melyre három esztendőn át vállalt rendezési kötelezettséget Magyarország - a hírek szerint szintén nem előnyös anyagi kondíciókkal.

A rendezés feltételeiről szintén zajlanak tárgyalások, információink szerint az ITF főnöke, az amerikai David Haggerty is megfordult a közelmúltban hazánkban. Döntés egyelőre nincs.

Könnyen lehet, hogy a járvány lesz a "megoldás", hiszen az áprilisi torna idejéig aligha szabadul meg a világ a vírustól, s egy zártkapus csúcsesemény sem gazdaságilag, sem szakmailag nem érdeke sem a nemzetközi szövetségnek, sem a magyar rendezőknek.

A bizonytalanságot jelzi egyébként, hogy az ITF a Davis Kupa világdöntő rendezésén is változtatott: a tavalyról a koronasvírus miatt 2021 novemberére tolt 18 csapatos finálé rendezői csapatába az ITF két európai várost keres Madrid mellé a csoportmérkőzések lebonyolítására - a főszerep marad továbbra is a spanyol városnál. Nem tudni tehát, hogy a magyar válogatott hol kezdi majd szereplését a 7 napról 11 naposra bővített időtartamú világdöntőn.

Azt sem tudni, hogy mi lesz a 17 esztendős Római-parti tradícióval rendelkező budapesti WTA tornával, mely az elmúlt esztendőket romániai "emigrációban" töltötte. Márky Jenő, a viadal jogtulajdonosa évek óta szeretne visszaköltözni Bukarestből, s noha már 2020-ra volt kormánygaranciája a hazai rendezésre, az MTSZ akkori vezetőinek szerződéskötése a nemzetközi tulajdonú februári fedett pályás viadalt hozta helyzetbe. Az a torna időközben botrányos körülmények között elsüllyedt, ám a jogtulajdonos céggel kötött szerződés "blokkolását" fel kell oldani, s a tárgyalások még most is zajlanak.

Az viszont valószínűnek tűnik, hogy - a célkitűzéseknek megfelelően - a honi teniszsport játékosainak érdekeit jobban segítő alacsonyabb díjazású ITF World Tennis Tour versenyek lesznek hazánkban: a tervek szerint 6 férfi és 6 női viadalon tudnak a pontszerzéssel próbálkozni versenyzőink.

 

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső