Az MTSZ elnökségi ülésén Lázár János elnök megerősítette: 1,1 milliárd forintnyi forrás már biztosított a 2021-es költségvetéshez. A testület személyi kérdésekben is döntött. A szakmai stábot férfi vonalon Palágyi Miklós, Noszály Sándor és Kisantal Péter, a hölgyeknél pedig Babos Csaba, Fekete Rudolf és Gulyás István alkotja. Az MTSZ szakmai igazgatója, Sávolt Attila szerint meg is indulhat az építkezés, a programok beindításához megteremtődtek az anyagi feltételek.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Az MTSZ elnökségének idei első ülésén Lázár János elnök megerősítette, hogy a Sütő Csilla főtitkár és a Sávolt Attila szakmai igazgató által javasolt költségvetés kétharmadára már biztosan megvan a fedezet. Mindez azt jelenti, hogy a megindulhat a régen várt építkezés, a programok többségének megteremtődött az anyagi háttere.

Nagyon pozitív fejlemény, hogy Szabó Tünde államtitkár és az elnök úr egyeztetésének köszönhetően egy milliárd egyszáz millió forint már garantáltan a rendelkezésünkre fog állni az idei évben az általunk tervezett megújulás és az ahhoz szükséges építőmunka finanszírozására – nyilatkozta a testület megbeszéléséről beszámolva Sávolt Attila, az MTSZ szakmai igazgatója. –  Ez az összeg már önmagában is nagyon sok lehetőséget biztosít a magyar teniszport szereplői számára és az elfogadott szakmai programok megvalósításához, miközben további források is rendelkezésünkre állhatnak majd az év folyamán.

A korábban elfogadott struktúra alapján az elnökség jóváhagyta a szakmai stábbal kapcsolatos személyi javaslatokat is. A férfi vonalon Palágyi Miklós, Noszály Sándor és Kisantal Péter, a hölgyeknél pedig Babos Csaba, Fekete Rudolf és Gulyás István kapott bizalmat a testülettől. Az utánpótláskorú versenyzők felelőse Kisantal Péter és Gulyás István lesz, a másik négy szakember pedig a legjobb felnőtt játékosokhoz kapcsolódó feladatokat látja majd el. A Davis Kupa csapat kapitányának teendőire a jövőben is Köves Gáborral szeretnének megállapodni, a Billie Jean King Kupa (Fed kupa) együttest pedig a tervek szerint Babos Csaba irányítja.

Az újonnan kiválasztott szakemberek nagyon motiváltak. Fekete Rudolf és Kisantal Péter szorgalmas edzőként már bizonyította rátermettségét, eddigi munkájuknak köszönhetően pedig mindketten megérdemlik, hogy a válogatott játékosok mellett is bizonyíthassanak. Éppúgy, mint Noszály Sándor, aki korábbi top100-as teniszezőként megszerzett óriási nemzetközi versenyzői tapasztalataival tudja segíteni a „Next Generation” férfi játékosait, Babos Csaba pedig a nők esetében kamatoztathatja a Timi karrierje során, a profi világban szerzett hatalmas tudását. A folytonosságot Palágyi Miklós és Gulyás István személye képviseli a továbbiakban, egyúttal szeretném megköszönni dr. Zsiga László és Szatmáry Adrián válogatott edzőként végzett eddigi munkáját – mondta el Sávolt Attila.

A következő hetekben ennek a munkának az előkészítése zajlik majd, így a kinevezésekhez szükséges szerződések elkészítése és a munkakörök pontos meghatározása is megtörténik február folyamán. A tervek szerint március elsején lép munkába az újonnan felállt szakmai stáb.

Ekkor lépnek életbe azok a szakmai koncepciónkban lefektetett szabályzók is, amelyek a mérföldkövekkel összhangban fogják meghatározni a válogatott játékosok támogatási- és követelményrendszerét a versenyzés terén éppúgy, mint a felkészülés során. Ezt egy világos és érthető formában fogjuk a szövetség honlapján közzétenni annak érdekében, hogy a játékosok, az edzők és a szülők tökéletesen tisztában legyenek a helyzetükkel, a lehetőségeikkel és természetesen a feladataikkal is. Ebben szerepelni fognak a válogatási elvek, a nemzeti csapatok felépítése, az utánpótlás válogatottak új keretszámai és minden más olyan fontos információ, amely iránymutatásul szolgálhat. Ez a szabályrendszer teljesítmény alapú lesz és mindenkire pontosan egyformán vonatkozik majd – tette hozzá a szakmai igazgató.

Március 1-jén kezdik el munkájukat a gyerektenisz és a társszakágak új vezetői is, előbbi területért Orbán-Sebestyén Katalin, míg utóbbiért Bor Péter felel majd.

Ezekkel a kinevezésekkel válik teljessé az új szakmai rendszer, amelyben kulcsszerep jut a bizottságoknak, az MTSZ vezetőinek és az elnökségi kapcsolattartóknak a döntések előkészítésben, bizonyos esetekben pedig magukban a döntések meghozatalában is – emelte ki Sávolt Attila, akinek a következő napokban Sütő Csilla főtitkárral közösen az lesz a legfontosabb feladata, hogy az elnökségnek bemutassák az 1,1 milliárd forintos keretösszeg részletes elosztását.

Sávolt Attila mindezek fényében honlapunk számára prioritásokat is meghatározott, amelyek megvalósításáért minden tőle telhetőt megtesz:

Egy nagyon komplex és átfogó, jól átgondolt gyermektenisz programot szeretnénk indítani, amely részben a kifulladt régebbi újraélesztése lenne, másrészt viszont már annak a mai igényekhez alakított tovább gondolása is az óvoda-, az iskola- és a play and stay rendszerek által. A klubok és az edzők számára egy bővebb támogatási rendszert hívunk életre, előbbiek számára a versenyrendezési kedv élénkítésére mindenképpen újfajta támogatási formákat hozunk létre. Ám ez nem azt jelenti, hogy a többi, általunk ugyancsak fontosnak tartott területen, mint például az edzőképzés, a játékvezetés, a társszakágak, a fogyatékossággal élők sportja, ne indulnának el a meghatározott programok. Csak igazodnunk kell a pillanatnyilag rendelkezésünkre álló anyagi háttérhez.

Hasonlóan fontos és nagy jelentőségű terv is a prioritások listájára került, ez pedig a teljes versenyrendszer, a szabálykönyv és a ranglisták revíziója, aktualizálása, modernizálása. Ez már most hatalmas munkának tűnik, miközben az MTSZ új vezetése tavasszal meg szeretné kezdeni az ezzel szorosan összefüggő, a teljes hazai versenyrendszer automatizálására lehetőséget adó digitális rendszer felépítését is. A kettő nem képzelhető el egymás nélkül, így az ezzel kapcsolatos építkezést is aprólékosan össze kell hangolni. Az idő pedig sürget, hiszen a digitális térben több évtizedes lemaradást kell a szövetségnek ledolgoznia.

A játékengedélyek adminisztrálása, a sportorvosi engedélyek, a ranglisták működtetése, az eredmények, a nevezések rendezése ma már csak egy egységes, jól működő, a huszonegyedik század kihívásainak megfelelő digitális rendszerben képzelhető el. Régi szívfájdalma ez a sportág aktív résztvevőinek, az anyagi háttér biztosítása révén végre ennek megvalósításához is hozzákezdhetünk. Bár tudjuk, hatalmas munka lesz. A költségvetés azonban irányvonalat adott, pontosan tudjuk mivel számolhatunk – összegezte a legfontosabb feladatokat Sávolt Attila, aki úgy fogalmazott, hogy az elnökség keddi döntései nyomán lezárulhat az általa rendkívül nehéz, túlélési időszakként jellemzett elmúlt közel fél éves periódus. A szakmai igazgató szerint valamennyi sportszakmai program beindításához még bizonyára szükségük lesz néhány hónapra, amihez még egy kis türelmet kérnek a tagságtól. 

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső