A Vasas teniszezője, Nemcsek Gréta nyerte az U12-es leányok fedett pályás országos bajnokságát, párosban pedig ezüstérmes volt a bajai Szalay Milla oldalán.

Nevelőedzőjét, Bocskay Józsefet nem lepte meg a siker, pontosan tudja, tanítványa még sokra viheti a teniszpályán.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A leánymezőny ötödik kiemeltjeként vágott neki az U12-es országos bajnokságnak a Vasas SC fiatal teniszezője, Nemcsek Gréta. Edzője, Bocskay József mégis bízott a végső győzelemben, amely számára a legkevésbé sem lett volna meglepetés. Nála jobban ugyanis senki sem tudja, hogy Gréti képességei és ranglistahelyezése nem fedik teljes pontossággal egymást. A fiatal játékost sohasem versenyeztették túl, ebben edző és szülők mindig is egyet értettek. Bizonyára ennek is része van abban, hogy az elmúlt hét esztendőbe egyszer sem fordult elő, hogy a kislány ne akart volna edzésre menni. Még a legnehezebb, hullámvölgyekkel tarkított időszakokban sem.

A tenisz mára az élete elválaszthatatlan része, s ennek mindannyian örülünk, hiszen édesapjától, bátyjától és nagyszüleitől kapta a sportág iránti szeretetet – mondja az édesanya, Vass Orsolya, nem titkolva, hogy a családban ő az, aki a racionális érveket jobban szem előtt tartja, pontosan tudva, milyen kicsi az esélye annak, hogy a legjobbak közé kerüljön. Különösen a 2019-es esztendő tapasztalatait követően, amikor Grétit sorozatban érték a szerencsétlenebbnél szerencsétlenebb sérülések és balesetek. Akkor mindannyiukban tudatosult, mennyire törékeny is egy sportoló pályafutása.

– Sokszor kellett a padlóról felállnia, mi segítettünk ugyan neki, de igazából az ő kitartásának köszönhető, hogy végül nem adta fel. Azt hiszem ebben nagy szerepe volt a már említett sportág iránti szeretetének és annak, hogy a Folyondár utcát szinte a második otthonának tekinti. Bocskay József és a többi edző nagyon közel áll hozzá, erős a kötődés közöttük és bízik bennük. De hasonlóan mély, bizalmi kapcsolatot épített ki Fonó Ritával is, aki most már négy éve foglalkozik a mentális felkészítésével. Neki nagyon fontos, hogy érzelmileg is kötődik ehhez a csapathoz, mert nem az a mindenkin átgázoló típus, sokkal inkább egy szelíd és jólelkű gyermek. Mi pedig tiszteletben tartjuk az egyéniségét.

 

nemcsek bocskay

 

A sérülésektől tarkított 2019-es esztendőt Gréti sem felejti egykönnyen, így amikor a sportág iránti érzelmeiről kérdezzük, a hullámvölgyeket is azonnal említi. Bár azt is hangsúlyozza, hogy az edzésektől még ilyenkor sem ment el a kedve:

Számomra a tenisz a kikapcsolódás, akkor érzem igazán jól magam, amikor játszhatok. Egészen pici korom óta így van ez. A versenyzéstől ugyan néha elment a kedvem, de tavaly március óta már azzal sincs gondom. Ebben szerepet játszik az is, hogy amit elkezdek, azt végig csinálom, nagyon kitartó vagyok. Ugyanakkor ezekben a nehéz helyzetekben José is mindig ott állt mellettem, bízott bennem, segített az újrakezdésekben. Rá mindig számíthatok és nagyon fontos számomra a véleménye. Győzni pedig kifejezetten jó érzés, a meccseken mindig az lebeg a szemem előtt. Szeretek „varázsolni”, szeretem a kreatív megoldásokat, ebből fakad, hogy ejteni is jól tudok.

Nemcsek Grétáról nem hiába mondja edzője, Bocskay József, hogy szinte hibátlan a technikája, a fiatal játékos valóban színes játékával és szabályos ütéseivel tűnik ki leginkább társai közül. A szakember szerint már egészen pici korában is nagy figyelemmel hallgatta a magyarázatokat és a lehető legpontosabban igyekezett a mozdulatokat lemásolni. Az egyik leginkább együttműködő tanítványa, akivel öröm együtt dolgozni.

– Fontos, hogy szokja a meccsek légkörét, hangulatát, nekem mégis fontosabb, hogy mindenre tökéletesen megtanítsam – jelenti ki a Vasas teniszszakosztályának vezetője, Bocskay József, hozzátéve, hogy Gréti teniszezni szeret, ő pedig a technikai képzés elkötelezett híve. Az érem két oldala pedig ebben az esetben tökéletesen kiegészíti egymást. – Sok-sok győzelmet beáldoztunk korábban, csak hogy színesebben, jobban játsszon. Az ob viszont azt bizonyította, hogy a mi módszerünk is eredményes lehet. Tud támadni, röptézni, váratlan helyzetekben akár egy kézzel is megoldja a fonákokat. Ha így folytatja, idővel hatványozottan kerül majd társaival szemben előnybe. Nagyon örülök a győzelmének, most a siker feldolgozást fogjuk kicsit tanulni. Egyébként is azt gondolom, hogy az lesz az igazán nehéz munka, amikor már a lélektan is beleszól a dolgunkba. Bár az országos bajnokságon nagyon kemény meccset játszott a torna első kiemeltje, Kálmán Luca ellen, úgyhogy ezen a téren is megcsillogtatta a képességeit. Megrázta magát és ki merte mondani, hogy nem kaphat ki. A szép technika mellé az elszántságot is oda tette, ami nagyon nagy dolog.

 

u12 nemcsek szalay copyAz idei OB-n párosban ezüstérmes volt a bajai Szalay Milla oldalán

 

A Vasas szakembere egyébként örömmel üdvözölte a szövetség döntését, miszerint a járványügyi intézkedések miatt a játékosoknak kísérő nélkül kellett pályára lépniük. Ha rajta múlna, a téli szezonban a jövőben is alkalmazná ezt a szabályt. Szerinte ugyanis a gyerekeknek minél előbb önállóságot kell tanulniuk, a bíró jelenléte sokkal megnyugtatóbb, mint a szülőké vagy az edzőké. Bocskay József a saját tanítványaiban maximálisan megbízik, pontosan tudják mi a dolguk és ennek megfelelően hozzák meg döntéseiket is. Az édesanya szavai pedig igazolják a mesterét, szerinte ugyanis Gréti is örült a kialakult helyzetnek és nyugodtan küldte édesanyját vásárolni a meccs idejére.

– Az őt érintő döntésekben mindig meghallgatjuk a véleményét, de egyébként is az átlagnál komolyabb és megfontoltabb kislány – mondja az édesanya hangsúlyozva, hogy mindig szerénységre és alázatra tanították kislányukat. A Fucsovics Márton kortársaként korosztályos szinten eredményes testvér, Nemcsek Norbert is amerikai ösztöndíjas lett a tenisz révén, ami Gréti esetében is jó lehetőségnek tűnik.  – A nyári ob előtt például beteg volt és rábíztuk a döntést az indulással kapcsolatban, hiszen egy lázzal járó vírusfertőzést követően szerintünk felelőtlenség lett volna a részvétel. Végül nyaralni mentünk a korosztályos országos bajnokság helyett, de egy percig sem bánjuk, hiszen kipihente magát, feltöltődött energiával. A mostani győzelem is ezt bizonyítja. Úgyhogy mi a jövőben is csak azt nézzük majd, neki mi a jó, ha élvezettel és tűzzel csinálja, akkor mindenben segítjük, ha nem, akkor azt is elfogadjuk.

De vajon hol és hogyan képzeli el magát az U12-es korosztály újdonsült bajnoknője mondjuk tíz év múlva, vagyis alig 22 éves korában?

– Mindenképpen a sportban – vágja rá gondolkodás nélkül Nemcsek Gréta, majd néhány másodpercnyi fejtörést követően arra is választ kapunk, azon belül pontosan hol. – Szeretnék nemzetközi tornákon indulni, de a sportújságírás is vonzó a számomra. Pici korom óta követem a kézilabdát, az úszást, de a télisportokat is szeretem.  Persze a tenisz a favorit, a játékosok közül pedig Roger és Rafa. Stílusát tekintve inkább az előző áll hozzám közelebb, de mindkettőjüket nagyon tisztelem. Egy évvel ezelőtt Benke Izával és Mihálka Annával képviseltük a magyar színeket Franciaországban, a 12 éven aluliak fedett pályás Eb-selejtezőjében. A torna legnagyobb tanulsága az volt, hogy szembesülhettünk brit, francia és lengyel ellenfeleink magas szintű játéktudásával. Ez persze el is vehette volna a kedvemet, de számomra inkább plusz motivációt jelent azóta is, hiszen tudom, hogy van hova fejlődnöm. Ehhez persze arra is szükség van, hogy edzőim és a családom ugyanúgy álljanak mellettem, mint tették eddig. Nem tudok ezért eléggé hálás lenni nekik!

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső