Négy női játékosunk közül három is továbbjutott a nyolcaddöntőbe a WTA 250-es Hungarian Grand Prix küzdelmein, a Római Teniszakadémián.

Babos Tímea sérülés miatt volt kénytelen feladnia egyes mérkőzését, Jani Réka, Udvardy Panna és Gálfi Dalma azonban tovább menetelhet.

A Szabanin Natália, Tóth Amarissa juniorpáros nagy csatában maradt alul ellenfelével szemben, az ő szereplésük is reményre ad okot a jövőt illetően.

Jani Réka vigasztalja Babos Tímeát - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Bár Babos Tímea (WTA 121.) korábbi sérülése kiújulása miatt a második szettben kénytelen volt feladni a fehérorosz Sasnovich elleni első fordulós találkozóját a Hungarian Grand Prix-n, mégis rég nem látott magyar sikereknek örülhettünk kedden a Római-parton. Négy női versenyzőnk közül három is vette egyesben az első akadályt, Jani Réka (WTA 186.), Udvardy Panna (WTA 204.) és Gálfi Dalma (WTA 176.) egyaránt a nyolcaddöntőben folytathatja a tornát. Mindhárman nagyszerűen éltek tehát a szabadkártya és a hazai pálya nyújtotta lehetőséggel.

A sort Jani Réka kezdte meg, akinek egyáltalán nem volt könnyű dolga, hiszen ellenfele, az olasz Cocciaretto (WTA 112.) több mint hetven hellyel jobb rangsorral büszkélkedhet nála. Ám ez egy percig sem riasztotta el Rékát, aki a rekkenő hőségben, végül 6:4, 7:5-re nyert a centerpályán. A találkozó után érthető elfogódottsággal nyilatkozott a helyi műsorvezetőnek, Siklós Eriknek, hangsúlyozva, hogy a végén izgult a legjobban, hogy győzelemmel fejezhesse be az addig igen jól alakuló meccset a remekül hajrázó olasz ellen. Az MTK Budapest teniszezője azt is bevallotta, hogy a múlt héten elhunyt nagypapájához fohászkodott a labdamenetek között. A főtáblás szabadkártyának pedig azért örült különösen, mert a kvalifikációban is nehéz meccseken kellett volna átvergődnie magát, s így több ereje marad a főtáblás, igazán nagy küzdelmekre.

− Szerencsére nagyon jól működött az általam felépített taktika, sokat variáltam, ám amikor kellett akkor beléptem a pályára és agresszív voltam – mondta el honlapunknak a találkozót követően Jani Réka, akinek a második kiemelt, amerikai Collins lesz az ellenfele a legjobb nyolc közé jutásért. – Nagyon örülök, hogy sikerült nyernem, ezen a tornán minden győzelem, és minden mérkőzés egy újabb lehetőség és élmény a számomra. A mai találkozónak nem én voltam az esélyese, de a következőnek sem én leszek, éppen ezért felszabadultan és tét nélkül játszhatom. Mindenkinek köszönöm, aki lehetővé tette, hogy itt lehetek, és megmutathatom, hogy mit tudok.

Időrendben Udvardy Panna volt a következő magyar, aki pályára lépett, ráadásul ő is egy esélyesebb játékos, az egyiptomi Sherif (WTA 114.) ellen bizonyíthatott a hazai közönség előtt. Az utóbbi hetekben nagyszerű eredményeket produkáló, 22 esztendős teniszező hölgy pedig pontos és határozott játékkal igazolta, korántsem a véletlen műve, hogy már csak pár lépésnyire van a top200-on belüli helyezéstől.

− Őszinte leszek, nem ismertem ellenfelem stílusát, ezért nem igazán tudtam, mire számíthatok ellene – mondta Udvardy Panna a találkozót követően. – Éppen ezért a saját játékomat játszottam, igaz, azt nagyon jól és magas színvonalon. Értékes, jó kis győzelem a mai, ugyanezzel a lendülettel szeretném folytatni a tornát.

A lelátóról figyelte nővérét Udvardy Luca, aki a legfiatalabb magyar játékosként, 15 évesen kapott szabadkártyát a páros mezőnybe, ahol Drahota-Szabó Dorkával indult és már az első körben a Babos Tímea, Jani Réka olimpikon kettőssel mérkőztek.

− Nagyon izgultam, hiszen ez volt életem első WTA-tornája, ráadásul főtáblán, amit hatalmas megtiszteltetésnek tartok – idézte fel a hétfői 6:1, 6:2-es Babos, Jani győzelemmel végződő találkozót a junior ITF- világranglista pillanatnyilag 121. helyezettje. – A játékot borzasztóan élveztem, ami hibákat vétettem, annak jelentős része az izgalom számlájára írható. Minden meccsen lehet tanulni, egy ilyenen pedig különösen sokat. Azt hiszem számomra az a legnagyobb tanulság most, hogy bárki ellen is játszom, el kell engednem a kezemet, nem szabad óvatoskodnom.

Nem sokkal később kiderült, hogy Panna ellenfele nem Babos Tímea, hanem Sasnovich lesz, amit a magyar fiatal a következő szavakkal kommentált:

− Most már bárki jön is, úgy kell a pályára lépni, hogy bármi megtörténhet. Ezen a szinten mindenki tud teniszezni, mindenki nehéz ellenfél. Megyünk tovább, csak a saját játékommal foglalkozom.

A magyarok mérkőzését a helyszínen figyelte a kétszeres világbajnoki ezüstérmes korábbi öttusázó Császári Attila, aki sportpályafutását követően az Adidas Budapest Kft. marketing igazgatójaként a teniszezőkkel is gyakran került üzleti kapcsolatba. A hazai és nemzetközi sportéletben egyaránt sikeres sportdiplomata szerint a szponzorálás terén hatalmas változás következett be az utóbbi években.

− Az Adidasnál az ügyvéd-üzletember Claus Marten volt a tenisz mindentudója, több mint száz Grand Slam-tornán vizsgálta a sportvilág fejlődését, vagyis több mint két és fél évtizeden át valamennyin jelen volt – idézte fel a német sportszergyártó cég mitikus alakját Császári Attila. – Bármelyik fiatalról pontosan meg tudta mondani, kiből lesz csillag, esetleg állócsillag, vagy ki marad az ígéret szintjén. Az ő véleményét mindenki elfogadta. Néhány évvel ezelőtt egy 14 éves amerikai fiúról jelentette ki, hogy biztosan a legjobbak közé kerülhet. A marketing-szakemberek azonban visszakérdeztek, hány követője van a közösségi médiában? Ha nincs elegendő, akkor hiába a tehetség, nem biztos, hogy érdemes vele szerződést kötni. Hatalmasat változott tehát a világ, hiszen amikor Steffi Grafot támogattuk, hiába teljesített üzletileg mondjuk Anna Kurnyikova jobban nála, attól még nem előzhette őt meg a támogatás terén. Manapság a szakmai résszel szinte egyenrangú az „eladhatóság”. A magyar játékosok közül egyébként Kapros Anikóra emlékszem vissza nagy szeretettel, jó volt vele dolgozni. Azon túl, hogy kedves, aranyos ember volt, nagyon stabil és magabiztos egyéniségként tiszta és világos elképzelései voltak a játékáról és karrierjéről is.

A korábbi korosztályos világelső és világbajnok, junior US Open-győztes, párosban Wimbledon-bajnok Gálfi Dalma egy hosszabb hullámvölgyet követően ismét egyre sikeresebb, s a héten már a 171. helyen jegyezték a világranglistán, s ezzel Babos Tímea mögött a második legjobban rangsorolt női teniszezőnk. A papírforma szerint spanyol ellenfele, Bolsova (WTA 152.) volt a találkozó esélyese, ám Dalma a küzdelmes első szett után (7:6(4), a másodikat már magabiztosan, 6:3-ra hozta. A legjobb tizenhat között pedig a szlovák Karolina Schmiedlova lesz az ellenfele, akit 2015-ben már a 26. helyen jegyeztek, így újabb nagy meccs vár a 22 éves magyar fiatalra.

A keddi programot két legjobb juniorjátékosunk, Szabanin Natália és Tóth Amarissa párosa zárta, akik egyéniben a selejtező-táblára kaptak szabadkártyát, párosban viszont együtt, a főtáblán indulhattak a legjobbak között. S bár az Anshba, Detiuc orosz, cseh páros ellen végül 6:4, 7:5-ös vereséget szenvedtek, így is remekül helytálltak az idősebbek között.

A lelátón pedig ott volt Amarissa egyik nevelőedzője, Csordás Attila is, aki rajta kívül számos válogatottkeret-tag pályáját indította el, s ha teheti, minden fontosabb hazai teniszeseményen részt vesz.

− Akkor is itt voltam, amikor még Szávay Ági játszott, s nyert két trófeát  a magyar WTA-tornán, alig vártam, hogy ismét színvonalas meccseket láthassak élőben – véli a CSO-KO Teniszsuli vezetője, aki nem csak azt tartja fontosnak, hogy később is nyomon kövesse tanítványai útját, de a nemzetközi erőviszonyokkal is tisztában szeretne lenni. Még akkor is, ha az utánpótlás-nevelést tartja hivatásának. Vagy éppen azért? – Mimi nyolc évig volt nálunk, szerettünk volna egy szurkolói csapatot összehozni, de a nyári szabadságok miatt ez sajnos most nem sikerült. Mimi fantasztikusan játszott egyesben, öröm volt őt nézni és persze hatalmas büszkeség is. Korábban sokat jártam a nemzetközi tornákat, s szeretnék még egyszer eljutni egy Grand Slam-re. Akkor lennék a legboldogabb, ha egy tanítványomat látnám majd ott játszani. Miminek erre minden esélye megvan, én nagyon bízom benne.

S bár a hazai rendezésű WTA-torna selejtezőiből a hétvégén nem jutott magyar az egyes főtáblára, kedden nagyszerűen szerepeltek a magyar hölgyek. Egyetlen hiányérzetünk volt csupán, mégpedig a két évvel ezelőtt párosban junior Australian Opent nyert Nagy Adriennel kapcsolatban, aki ugyan még csak 20 éves, de a párosok között már a 381. helyen áll, s ezzel a hetedik legjobb magyar hölgyversenyző. Az ő további fejlődésének is bizonyára használt volna egy szabadkártya.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső