Az MTSZ Fogyatékkal Élő Teniszezők (FÉT) bizottsága megtartotta első integrált találkozóját a Nemzeti Edzésközpontban.

Sportvezetők és versenyzők nyilatkoztak honlapunknak a szervátültetett, kerekesszékes, hallássérült, speciális olimpiai, valamint ép játékosok alkotta csapatok versenyéről.

A nagy család találkozójának résztvevői - Fotók: Németh Andrea

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Különleges csapatversenynek adott otthont szombaton a Nemzeti Edzésközpont. Az MTSZ Fogyatékkal Élő Teniszezők (FÉT) bizottsága tartott integrált napot, amelyen szervátültetett, kerekesszékes, hallássérült, speciális olimpiai, valamint ép teniszezők együtt léptek pályára. A társszakágak történetének ez volt az első ilyen típusú rendezvénye, s a nagy sikerre való tekintettel a jövőben minden esztendőben megrendezik majd a FÉT-találkozót.

Orbán-Sebestyén Kata, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökségi tagja, s egyben tenisz szakágvezetője, az esemény egyik ötletgazdája és főszervezője szerint az integrációra nemcsak az épek és a fogyatékkal élők között, de ez utóbbiak csoportján belül is törekedni kell. A különböző szakágak között ma még ritka az átjárási lehetőség, ám ez a különleges FÉT-nap éppen azt bizonyította, hogy nagyon is lehetséges az együttműködés.

 

241471253 1585460505118577 6104131014692784611 n

 

− Azt szerettük volna bizonyítani, hogy a hétköznapokban a saját kis világukban edző és versenyző játékosok is nyithatnak egymás felé, kerekesszékesek, hallássérültek, transzplantáltak, értelmi fogyatékkal élők és épek közös csapatban, együtt teniszezhettek – fogalmazta meg a FÉT-nap legfontosabb üzenetét Orbán-Sebestyén Kata, aki a megnyitót követően maga is ütőt ragadott és a sokszínű csapatok egyikében lépett pályára. – A mai nap ugyanakkor annak is szép példája, hogy a szakágvezetők összefogása fantasztikus eredményre vezethet. Szerencsére nagyon jó a kapcsolat közöttünk, ha bármelyikünknek van egy ötlete, a többiek biztosan nyitottak egy közös programra. Most mi, teniszesek voltunk a vendéglátók, s azt hiszem, mindenki nagyon jól érezte magát. Köszönjük a Magyar Tenisz Szövetség és az EMMI támogatását, az ő segítségükkel válhatott valóra ez a régóta dédelgetett tervünk. A legfontosabb üzenet azonban mégiscsak az, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét a fogyatékkal élők sportjára.

 

fetnap mathe gabor markovits laszlo noszek peter babos timea gubacsi zsofia dr geczi mariann foto nemeth andreaMáthé Gábor, Markovits László, Noszek Péter, Babos Tímea, Gubacsi Zsófia és Géczi Mariann

 

Az MTSZ tavaly megválasztott új elnöksége Orbán-Sebestyén Kata javaslatára hozta létre a FÉT-bizottságot, amelynek elnöke a korábbi TOP 100-as játékos, Gubacsi Zsófia, aki évek óta közreműködik a fogyatékkal élők sportjának szervezésében, saját klubjában hallássérült és szervátültetett teniszezők is vannak.

− A résztvevők közül mindenkit személyesen is ismerek, hiszen minden évben két versenyt is rendezünk, amely igazi ünnep számunkra. Szeretek velük játszani, hiszen ők is nagyon jó szinten meg tudnak tanulni teniszezni, különösen a szervátültetettek. Nagy öröm most mindenkit együtt látni a pályán, függetlenül attól, hogy az életben milyen egészségügyi problémával kell megküzdenie. Egy csapattá kovácsol minket a játék és a tenisz szeretete – foglalta össze a FÉT-nappal kapcsolatos legfontosabb gondolatait a bizottság elnöke, Gubacsi Zsófia, majd ő is fogta az ütőjét, s csatlakozott integrált csapatához.

Az ellenfelek között ott volt egy gyermekkori sporttársa is, aki 14 éves korában, aktív és sikeres korosztályos teniszezőként lett olyan súlyosan beteg, hogy veseátültetésre szorult. Poós Gergely 1996-ban született újjá a műtétnek köszönhetően, s bár a teniszező családból származó fiatal sportkarrierjét emiatt nem folytathatta hagyományos úton, a szervátültetettek között ma már világ- és Európa-bajnoki címmel egyaránt büszkélkedhet.

− Számomra azért különleges élmény a mai, mert elsősorban szervátültetettekkel szoktam játszani, s bizony apait-anyait bele kellett adnom, hogy az igen változatosan és jól teniszező ellenfelekkel felvehessem a versenyt – mondta szerényen a transzplantáltak között 2005-ben, Kanadában világbajnokságot nyerő Poós Gergely, akinek gyermekkorához hasonlóan, most is mindennapjainak szerves részét képezi a tenisz. Igaz, most már egészen más okból kifolyólag. – Számunkra a sport azért jelenthet többet, mert a beültetett szerv élethosszát bizonyítottan növeli az egészséges, aktív életmód. Éppen ezért mindig arra bíztatjuk a műtéten frissen átesetteket, hogy lehetőségeikhez mérten minél többet sportoljanak. Ugyanakkor egy baráti, kellemes közeget is jelent számunkra, ahol jól érezzük magunkat. A teniszsikerek, amelyeket a világversenyeken elérünk, igazából csak hab a tortán. A pozitív életérzés az, ami igazán számít.

 

fetnap mathe gabor a biroi szekben A DEAC-os versenyző, edző Máthé Gábor ezúttal a bírói székben

 

Idén nyáron nagyszerű sikert ért el a hallássérültek Európa-bajnokságán Máthé Gábor, a DEAC teniszezője, akinek személy szerint Temesvári Andrea irányítja a felkészítését, s most éppen egy prágai Világkupa-versenyre gyakorolnak teljes erőbedobással. A debreceni sportoló azonban az épek között is szokott indulni, a legutóbb Székesfehérváron és Gyulán lépett hivatalos MTSZ-viadalon pályára. Utóbbit, amely egy másodosztályú férfi torna volt, meg is nyerte. Számára a FÉT-napon az volt az igazi kihívás, hogy kerekesszékes teniszező állt a háló másik oldalán:

− Nagyon érdekes volt, mert kicsit azért másképpen kellett most játszanom, jobban kell ilyenkor egymásra figyelnünk, ám éppen ettől különleges ez a mai nap. Még soha nem vettem részt ilyen rendezvényen, de nagyon jó kezdeményezésnek tartom. Nagyon örülök, hogy itt lehettem, nagyon jól éreztem magam.

Máthé Gábor arról is beszélt honlapunknak az esemény kapcsán, hogy a tenisz, valamint a hazai és nemzetközi sikerei olyan önbizalmat adnak neki, ami az élet más területein is segíti a beilleszkedését. A világversenyek révén pedig sokat utazhat, idegen kultúrákat és embereket ismerhet meg.

Az MTSZ FÉT-bizottságának elnökségi kapcsolattartója, Noszek Péter is ütővel a kezében érkezett a Nemzeti Edzésközpontba, hogy az épek csapatát erősítse. A korábbi korosztályos válogatott játékos 2017-es vállsérülése óta nem játszott, így korántsem volt biztos abban, hogy ténylegesen erősítés lesz a jelenléte. Mégis örömmel érkezett, hiszen az új elnökség megalakulásakor saját maga választotta ezt a területet.

− Azon túl, hogy az integráció számomra egy fontos érték, igazából tanulni jöttem a bizottsághoz, szerettem volna minél jobban megismerni a fogyatékkal élők mindennapjait – beszélt honlapunknak kapcsolattartó szerepköréről Noszek Péter. – Már az első ülésen sokat tanultam, hiszen korábban azt hittem, a kerekesszékes tenisz az egyetlen szakág, amely a fogyatékkal élők számára sportágunkban létezik. A többi megismerése új távlatokat nyitott a számomra. Ma már azt tudom mondani, hogy nagyon szeretem ezt a feladatomat, különösen azért, mert jó látni a területen dolgozók hihetetlen lelkesedését. Idén nyáron a mezőberényi integrált táborban is részt vettem és hatalmas élményekkel gazdagodtam. Mindenképpen népszerűsítenünk kell a fogyatékossággal élők teniszezét is, hiszen ez is egyfajta bázisa a sportágunknak. Minél többen teszünk érte, annál eredményesebben tudjuk hírét kelteni.

A FÉT-napon valamennyi szakág hazai vezetője megjelent, az EMMI részéről pedig Géczi Mariann főosztályvezető tolmácsolta Szabó Tünde államtitkár asszony üzenetét, miszerint a magyar kormány számára kiemelten fontos a sport, s ezen belül a fogyatékkal élők sportja is. Az idei nyár szerinte egyébként is a sportok nyara, amelyet olimpiai, világbajnoki és paralimpiai sikerek aranyoztak be. A főosztályvezető asszony szerint a teniszezők különösen szerencsések, hiszen a világ egyik legnépszerűbb játékát űzhetik.

 

 

fetnap mezes janos foto nemeth andreaMézes János állandó résztvevője a kerekesszékes versenyeknek

 

A megnyitó egyik legkedvesebb vendége azonban vitathatatlanul a korábbi páros világelső és többszörös világbajnok Babos Tímea volt, aki bevallotta, hogy mindig is csodálattal nézte az itt egybegyűltek teljesítményét, s rendhagyó módon saját magának kívánta, hogy hozzájuk hasonló élvezettel és imádattal tudja folytatni karrierjét.

Az első, de vélhetően nem utolsó integrált teniszünnepet Markovits László, az MTSZ alelnöke is nem titkolt csodálattal nézte végig.

− Bevallom nagyon megérintett az esemény bensőséges és emberi hangulata – zárta a különleges FÉT-napot a szakember. – Ezekért a pillanatokért érdemes dolgoznunk és az utóbbi időszakban átélt sok-sok nehézséget elviselni. Az új elnökség megválasztásakor úgy gondoltuk, hogy a bizottságok hatékonyan fogják segíteni az MTSZ megújulását, s amikor Orbán-Sebestyén Kata ötletét megbeszéltük a FÉT felállításáról, még magam sem sejtettem, hogy egy ilyen jól működő és példaértékű csapat áll majd össze. Noszek Péter kiváló elnökségi kapcsolattartó, Gubacsi Zsófia remek vezető, az iroda részéről pedig Bor Péter is nagyszerű munkát végez. Azzal, hogy minden terület képviseltetve van, az új elnökség eszmeisége is tökéletesen megvalósul. Ez az a bizottság, amelynek szerintem nincs gyenge láncszeme, és büszkék lehetünk a tevékenységére. Arról nem beszélve, hogy munkájukkal messze túlmutatnak a teniszen, és olyan emberi értékeket képviselnek, amelyek az új elnökség számára is nagyon fontosak.

 

fetnap 2 foto nemeth andrea 1Kelemen Zsombor, speciális olimpiai arany- és ezüstérmes teniszező (Pillangó SE)

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső