A tizennégy éven aluli teniszezők „referencia”-tornájaként is számon tartott Les Petits As Mondial Lacoste szuperkategóriás tornán idén három magyar fiatal, Bíró Melinda, Bak-Szabó Norina és Kincses Kolos indulhatott.

A női szakág utánpótlásért felelős edzője, Gulyás István szerint már maga a részvétel is rang, az itt szerzett tapasztalatok pedig egy életre szóló tanulságként szolgálhatnak.

Kincses Kolos, Bíró Melinda, Bak-Szabó Norina és Gulyás István

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A tizenkét-tizennégy éves korosztály világbajnokságaként számon tartott eseményen a maga idejében a későbbi világsztárok is részt vettek, húsz évvel ezelőtt például két szerb reménység, Anna Ivanovics és Novak Djokovics is az indulók között volt. Előbbi a nyolcad-, utóbbi pedig a negyeddöntőben fejezte be a küzdelmeket. Ugyanebben az évben a leányok között Tatjana Golovin, Sara Errani és Anna Csakvetadze negyeddöntőzött, míg a fiúk mezőnyében Andy Murray játszotta a döntőt, Juan-Martin Del Potro pedig a nyolcaddöntőben búcsúzott.

A győztesek falán olyan nevek szerepelnek, mint Dinara Szafina, Anke Huber, Martina Hingis, Kim Clijsters, Michael Chang, Juan Carlos Ferrero, Richard Krajicek, Paul-Henri Mathieu, Rafael Nadal (2000) vagy Frances Tiafoe. Magyar név azonban eddig nem került fel a Tarbes városában 1983 óta sorra kerülő viadal dicsőségfalára. A svájci színekben versenyző Bacsinszky Timeát leszámítva, aki azon kevesek közé tartozik, akik két egymást követő évben is győzni tudtak.

A 39. alkalommal megrendezett torna különlegessége, hogy nemcsak selejtezőt, de világszerte előselejtezőket is rendeznek, szám szerint negyvenkettőt, a francia játékosok számára például közvetlenül a tornát megelőzően ugyanezen a helyszínen. A tizenhárom Green Set pályából kilencet a hivatalos mérkőzésekre, négyet pedig az edzésekre tartanak fent.

− Mindig helyén kell kezelni a korosztályos versenyt, éppen ezért tartom nagy dolognak, hogy idén három magyar játékos is részt vehetett a tornán – mondta el honlapunknak hazaérkezése után a női szakág utánpótlásért felelős edzője, Gulyás István, aki a két leányversenyzőt kísérte el Franciaországba. – Aki a nemzetközi ranglistája alapján kiérdemli az indulás jogát, annak nem szabad ezt a lehetőséget kihagynia. Még akkor sem, ha győztes meccs nélkül kell hazatérnie. Ez itt a tizenkét-tizennégy évesek világelitje, itt pontosan látható merre tart a sportág, mit kell tudni a továbblépéshez.

 

tarbes les petits as 2021

 

A selejtezőtáblán tizenötödik kiemeltként indulhatott Bak-Szabó Norina, aki a lengyel Antonina Czajka ellen lépett pályára és szenvedett 6:3, 6:0-as vereséget. Ő sajnos párosban sem javíthatott, mert partnerével nem került fel a táblára.

Bíró Melinda (4.) viszont sikeresen vette az első fordulót a brit Arabella Loftus legyőzésével (7:6, 6:2), a főtáblára kerülésért viszont vereséget szenvedett a svéd Nellie Taraba Wallbergtől (6:2, 6:0).

− Melindának még a nyertes meccse napján pályára kellett lépnie a svéd lány ellen, akit július végén az egyéni Eb-vigaszágán három szettben ugyan, de meg tudott verni – idézte fel a tornán történteket Gulyás István. –  Ez a kemény pálya azonban az ellenfele játékstílusának kedvezett, s így nem sikerült a főtáblára kerülnie. Mi ennek ellenére kora reggel feliratkoztunk a szerencsés vesztesek listájára, és a mobilizációs gyakorlatokat végeztük, amikor szóltak, hogy megvan a hely. Egy tizenhárom éves, egykezes fonákot ütő nagyon ügyes francia lány volt az ellenfél, akit két szettben sikerült Melindának legyőznie. A második fordulóban azonban egy fizikálisan sokkal erősebb, hatalmas adogatással rendelkező, balkezes brit lányt kapott, akivel már nem bírt. Párosban viszont remekül menetelt, nagyon jó ellenfeleket vertek, és egy kis szerencsével akár a legjobb négy közé is bejuthattak volna. Ezen a tornán ez egy rendkívül jó eredmény, komoly részsikerként értékelem.

Bíró Melinda a páros torna főtábláján a horvát Dora Miskovic oldalán már az első fordulóban az 1. kiemelt ukrán, litván párost verte 6:1, 6:4-re, majd egy osztrák, olasz kettőst 6:4, 6:4 arányban. A legjobb nyolc között a Ionescu, Gonzalez Galino (román, spanyol) páros ellen óriási csatát vívtak, s végül 6:0, 3:6, 11-9-es vereséget szenvedtek.

 

les petits as 2021Franciaországi szelfi: Gulyás, Bak-Szabó és Bíró

 

A fiúk mezőnyében Kincses Kolos vágott neki a szuperkategóriás viadalnak, aki a Tennis Europe-n elfoglalt top20-as helyének köszönhetően akár kiemelt is lehetett volna, ám a többi kontinensről érkezett teniszezők alaposan felforgatták a mezőnyt, s így az MTK Budapest játékosa már az első fordulóban erős ellenféllel találkozott. Az európai élmezőnyhöz tartozó finn Felix Alopeus májusban egyszer már legyőzte Kolost (6:3, 6:3), ám utóbbi egy percig sem adta fel a revans reményét. Az első szettben úgy tűnt, hogy sikerülhet a bravúr, hiszen tie break döntött a két fiú között. Ezt sajnos a finn fiú nyerte, aki a másodikban már nem adott igazi esélyt Kolosnak. Így lett a végeredmény 7:6(4), 6:3. A BTC-n készülő és Kellner Ádám által elkísért magyar fiú párosban próbált meg szépíteni. Svéd partnerével az első fordulóban sikerült is nyerniük, a másodikban azonban 7:6(4), 6:4 arányú vereséget szenvedtek egy cseh, svájci kettőstől.

− Kolosnak nem igazán volt szerencséje, remekül játszott a finn fiú ellen, aki végül a nyolcaddöntőig jutott. De én továbbra is úgy gondolom, hogy ezen a versenyen rang indulni, főtáblásnak lenni pedig különösen az. Éveken át az idősebb korosztályokkal foglalkoztam, ezért most tanulni is jöttem Franciaországba. A látottak pedig megerősítésként szolgáltak arról, hogy már tizennégy évesen fő játékelem a pontos és erős adogatás, a különböző ütéseket pedig támadó fegyverként használják a játékosok. Ugyanakkor a mezőny nagy része igen stabil, elképesztő sebesség és erőteljes ütés jellemzi – vonta le a látottakból röviden szakmai értékelését Gulyás István.  

A részvétel fontosságát pedig néhány újabb név bizonyítja. Azoké, akik ebben a korban még csak egyszerű résztvevők voltak, különösebb eredmény nélkül. Mint például Garbine Muguruza, Angelique Kerber, Jerémy Chardy, Benoit Paire, Michael Llodra vagy épp Dominic Thiem. Később viszont az egész világ megismerhette őket.

Frissítés: A Portugáliában jelenleg zajló újabb szuperkategóriás U14-es Tennis Europe versenyen Kincses Kolos és Bíró Melinda is bejutott a nyolc közé.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső