A Magyar Tenisz Szövetség szakmai igazgatója szerint a lassan elfogyó kényes ügyek helyett itt az idő arra, hogy az eredményekről beszéljenek a sportággal kapcsolatban. Sávolt Attila úgy véli, az új vezetésnek sikerült megfelelő irányba állítani a sportág hajóját mind szakmai, mind pedig gazdasági oldalon, és a kétségkívül meglévő anyagi nehézségek ellenére több programot is el tudtak indítani.

 

Forrás: huntennis.hu (a szövetségi portálon megjelent írást változtatás nélkül közöljük)

- Mikor fogynak el a különböző csontvázak, melyek még mindig egymás után borulnak ki a hazai tenisz szekrényéből?
- Ugyan a konszolidációt még mindig nem sikerült lezárni, és szinte hihetetlen, de a mai napig esnek ki csontvázak a szekrényből, reméljük, hogy az év vége felé már nem a múlt negatív híreivel kell a hazai médiának foglalkoznia. Szeretnénk, hogy - a múltat immár végleg magunk mögött hagyva - végre újra a fejlődő magyar teniszről, Fucsovics Marciék szenzációs eredményeiről, az utána következő generáció feltörekvéseiről és az MTSZ elindított szakmai programjainak sikerességéről írjon majd mindenki.

- Ebben a fullasztó anyagi helyzetben, amikor még az sem látható pontosan, hogy kiknek a nevéhez köthető az egyre több milliárdról szóló hiány, vannak pozitívumok is?
- Természetesen, hiszen egyrészt a múlt hibái, bűnei miatt már bírósági ügyek vannak folyamatban, megszülettek a feljelentések, ám a szakmai munka addig sem állt, állhatott meg. Két forradalmi dologgal tervezünk elkészülni az év végéig.

- Ha nem titok, melyek ezek a hatalmas újítások?
- Az egyik az MTSZ teljes versenyrendszerének digitális fejlesztése, aminek segítségével 2022. januárjától minden, a versenyrendszerhez kapcsolódó folyamat online formában fog működni a 21. század követelményeinek megfelelően. Ezzel már nagyon régóta tartozik a Magyar Tenisz Szövetség. Ebben a rendszerben megtalálható lesz minden a játékosok regisztrációjától, a versenyengedélyek kiváltásától, a sportorvosi engedélyek ellenőrzéséig. A nemzetközi szervezetekhez, az ATP-hez, a WTA-hoz és ITF-hez hasonlóan lesz minden játékosnak egy webes profilja, ahol nevezni tud, fizetheti az éves versenyengedélyt és a nevezési díjakat, látja majd a versenyeket, a nevezési listákat, a saját eredményeit és statisztikáit. A bírók munkája is az online térben fog működni, nekik is külön felhasználói felületük lesz a rendszerben, ahol látják a nevezéseket, a játékosok érvényes verseny- és sportorvosi engedélyeit, itt tudnak majd sorsolni, játékrendet készíteni, frissíteni az eredményeket, akár élő eredményként, mindössze egyetlen gombnyomással. A szövetségnek is lesz külön felhasználói felülete a rendszerben, ahol minden feladatot digitálisan tud majd kezelni a versenyiroda. Hónapok óta zajlanak a fejlesztések, óriási munka van mögöttünk, és már látjuk a fényt az alagút végén.

- És mi a másik nagy dolog, ami segítheti a magyar tenisz, és az abban részt vevők lehetőségeit?
- Október végéig elkészül a játékos életpályamodell, ami az MTSZ hosszú távú sportolófejlesztésének az egyik legfontosabb eleme. Ennek már évekkel ezelőtt el kellett volna készülnie, hiszen a szakmai irányok kijelölése a szövetség egyik fő feladata. Ez az anyag iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy a játékosoknak a különböző életkorokban milyen technikai, taktikai, mentális és fizikális képességekkel kell rendelkezniük, ötéves kortól egészen a profi karrierig. Meghatározza az ajánlott edzések mennyiségét, fajtáját, valamint a versenyszámot és az ajánlott mérkőzésszámot minden korosztályban, mindezt a nemzetközi standardok alapján. Ez a szakmai ajánlás a játékosoknak ugyanúgy szól majd, mint az edzőknek és a szülőknek.

- Ez mind dicséretes, de a magyar tenisznek ezen kívül is kézzel fogható és megvalósítható irányokra, programokra lenne szüksége. Persze ilyen anyagi helyzetben…
- A nehéz anyagi helyzet ellenére idén el tudtunk indítani két teljesen új támogatási programot is. Az egyik a klubok versenyrendezési támogatása. Ennek segítségével ösztönözni és segíteni szeretnénk a klubokat a versenyrendezésben, illetve hosszútávon elindulni a minőségi versenyrendezés irányába, amelyben elkötelezettek vagyunk. A másik pedig a korosztályos válogatott játékosokkal foglalkozó edzők, nevelőedzők támogatásának programja. Ez a végleges elképzelésnek csak a kezdete, és a tapasztalatok, valamint az anyagi lehetőségek tükrében szeretnénk a jövőben mindezt alakitani és bővíteni.

- De mi a helyzet a 2020-ban elfogadott, Körmöczy Zsuzsáról elnevezett kiemelt szakmai fejlesztési programmal?
- Az MTSZ nemrég közvetlenül a kormányhoz fordult egy szakmai és egy infrastrukturális program megvalósításának érdekében. Ebből a Körmöczy program az MTSZ szakmai koncepciójából a legfontosabb területeket öleli fel, mint például a gyerektenisz-utánpótlás, az edzőképzés és a kisebb felnőtt profi- és junior nemzetközi versenyek megrendezése.

- Minden sportág sikerének alapja a megfelelő utánpótlásképzés. Az említett gyerektenisz programjuk hol tart? Lehet erre építeni a jövőben?
- Az utánpótlás kérdése, illetve ezen a belül a gyerektenisz működése, működtetése a legfontosabb hosszútávú feladatunk. Itt is megindult az építkezés, és ebben a gyerektenisz bizottsági elnöke, Serfőző Eszter és Sebestyén Kata az, akik felelősként irányítják, megtervezik a munkafolyamatokat. Nagyon agilisak mindketten, sorra állnak elő a jövőre nézve sorsdöntő és előre vivő elképzelésekkel. Itt már érezhető lesz a fellendülés 2022-ben, hiszen majdnem minden kérdésben lassan összeáll a kép. Rendkívül eltökéltek és bizakodók vagyunk a jövőt illetően.

- Az előző vezetés időszakában több visszaélésre derült fény infrastrukturális fejlesztések támogatása címen. Mi a biztosíték arra, hogy a mostani elképzelések nem jutnak hasonló sorsra?
- Erre garancia az a nyilvános gazdálkodás, ami az új vezetést jellemzi a szövetségben. Minden egyes elköltött, felhasznált fillérről beszámolunk. Az általunk elkezdett infrastrukturális fejlesztésnek az a célja, hogy az országban és Budapesten egyaránt pezsgő teniszélet legyen, s a jelenleginél több és jobban felszerelt centrumokban teniszezhessen mindenki. Azok a teniszpályákat fenntartó önkormányzatok kaphatnak állami támogatást, melyek megfelelnek a szakmai feltételeknek. Ennek keretében kilenc kiemelt vidéki központ és megközelítőleg ötven egyéb kisebb vidéki és budapesti tenisz klub infrastrukturális fejlesztésére tettünk javaslatot a kormány felé.

- És mi a tervük az EMMI-től kapott egyéb állami támogatásokkal?
- A KSF és egyéb EMMI források a jövőben elsősorban a válogatott versenyzők felkészítésére és nemzetközi versenyeztetésére, általános sportágfejlesztésre és ehhez kapcsolatos szervezeti fejlesztésre, valamint
kisebb egyesületi támogatásokra kerülne felhasználásra.

- Már több mint egy esztendeje új vezetése van a magyar tenisznek. Eredményességben sikerült előre lépnie a sportágnak?
- A hölgyeknél Gálfi Dalma, Udvardy Panna, Bondár Anna, a férfiaknál Piros Zsombor, Valkusz Máté, Marozsán Fábián egyre szebb eredményeket ér el. Persze mindenki a saját szintjén… Ugyanakkor ezeket az eredményeket a szövetség egy pillanatra sem szeretné saját dicsőségének feltüntetni, hiszen az érdem a játékosoké, a szakmai munkájukat irányító edzőké, valamint a családoké. De az MTSZ-ben kezd rend és rendszer lenni, ami fontos lehet mindenki számára, és ha mindez kellő tehetséggel és akarattal párosul, akkor a komolyabb eredmények is jönni fognak.

- A kétségkívül látványos eredmények nemzetközi szinten már tényleg az Önök által kidolgozott szakmai irányításnak köszönhető?
- A fő érdem, mint azt már mondtam az előbb, a játékosoké és az edzőiké, de úgy véljük, már látszik a hatása annak, hogy a szövetség egy stabil, biztos hátteret nyújt a legjobb fiatal felnőtt játékosoknak a Nemzeti Edzésközpont által. Minden játékos számára rendelkezésre áll a létesítmény teljes használata bármikor, beleértve a teljes szakmai stábot, erőnléti edzőt, teniszedzőket és fizioterapeutát egyaránt. Van, aki ezt teljesen kihasználja, van, aki részben, de minden olyan játékos, aki teljesítette a lefektetett ranglista mérföldköveket, kap nyolcmillió forint versenyzési támogatást is idén. Ez azoknak a játékosoknak, akik teljesen a NEK keretein belül készülnek, a létesítményhasználattal, az edzők fizetésével, az edzői kísérettel az utazásokra, több mint húszmilliós támogatást jelent, anélkül, hogy különösebb kötelezettségeik lennének. Ilyen jellegű támogatás a világon nagyon kevés helyen van, és evvel a módszerrel az első kétszázig el lehet jutni a világranglistán.

- Ha már annyit emlegetjük az edzőket, a szakmai munkáért felelős személyeket, akkor áruljuk el, kik ők?
- Nagyon jó szakmai stábot sikerült összeraknunk, olyan új, már korábban is eredményes játékos vagy edzői múlttal rendelkező edzőkkel, akik, bizton állíthatom, nemzetközi mércével is megállják a helyüket. Palágyi Miklós mellé Noszály Sándor is csatlakozott a fiúkhoz, és már most látható, remekül kiegészítik egymást. A hölgyek szakmai munkájáért felelős Babos Csaba és Fekete Rudolf szintén jó kettőst alkot, úgy gondolom, és ezt minden létező szakmai fórumon hangoztatni fogom, érdemes lenne ezt a női fronton jobban kihasználni. Kisantal Péter elhivatottsága és munkabírása az utánpótlás fronton pedig nagyon előremutató, valamint a lányok szakmai munkájáért felelős Gulyás István tudása és tapasztalata is nagy hasznára van a sportágnak.
FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső