A Tenisz Műhely és a MESE Tenisz az idei Play and Stay csapat ob fiú, illetve leány bajnoka. Idén ismét népes mezőny gyűlt össze a korosztály legkedveltebb versenyére, 225 fiatalt nevezett be egyesülete. A díjátadók között volt Piros Zsombor és Valkusz Máté, akik jótanácsot is adtak az új generációnak.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A 7-11 éves korosztály legizgalmasabb és legérdekesebb tornájára gyűlt össze szombaton a Nemzeti Edzésközpontban az öt legjobb leány és kilenc fiúcsapat. A finálé mezőnye az egy héttel korábban, 25 egyesület, 54 együttesének 225 nevezett ifjú teniszezője részvételével megtartott selejtező alapján alakult ki. Az esemény főszervezője, az MTSZ gyermektenisz vezetője, Orbán-Sebestyén Katalin szerint egy összehangolt szakmai munka eredménye volt a sikeres csb-selejtező, majd pedig döntő.

− A szervezési munkákat Guti Jánossal, a szövetség sportszakmai munkatársával közösen végeztük, az én korábbi, és az ő közelmúltbeli tapasztalatait dolgoztuk össze egységes egésszé – utalt Orbán- Sebestyén Katalin a P+S program hazai történetére a közös munka kapcsán. – Bizonyára ennek is nagy része van abban, hogy minden téren jól sikerült az esemény. Kiemelten figyeltünk a játékvezetői gárda kiválasztására, valamint arra, hogy a döntőről senki se térhessen haza kupa nélkül. Az előzmények azonban nem ennyire biztatóak, hiszen majd háromnegyed évnyi kihagyás után tudtunk csak újraindulni. A koronavírus-járvány sajnos nagyon súlyosan érintett bennünket, a szülők nem akartak kockáztatni, ami érthető is. Nehezen tértünk vissza a normális kerékvágásba, de augusztusban már nagy létszámú versenyeket is tudtunk rendezni. Ezt az időszakot is hasznosan töltöttük a gyermektenisz bizottságban, s a gyakorlat helyett elméleti kérdésekkel foglalkoztunk. Ebben a korosztályban is bevezettük a versenyrendezők támogatását, aminek a nyár végén már érződött is a hatása.

A szakember szerint a Play and Stay csapatbajnokság az egyik legjobb értékmérője a klubokban folyó munkának, amire a napokban meghirdetett iskolatenisz programmal erősít rá az MTSZ. Orbán-Sebestyén Katalin úgy gondolja, nagy szükség volt az újraindításra, ám a korábbi keretek között nem volt elég hatékony a rendszer. Az új program a tagszervezeteken keresztül szólítja meg az oktatási intézményeket, hiszen az iskolák általában nem rendelkeznek megfelelő háttérrel. Az eredményességre mostantól az egyesületek által biztosított szakmai háttér lesz a garancia.

Guti János szerint a csapatverseny egyik sikerének oka, hogy a gyerekek számára még igen fontos maga a játék, s az, hogy nemcsak magukért, de a társaikért is küzdenek. Ezt igazolta a hangos drukkolás, amely a pálya széléről, és a lelátóról egyaránt hallható volt a kiélezettebb meccsek idején. Utóbbiból pedig jócskán akadt a döntőre, hiszen a fiú és a leány bajnoki cím egyaránt az utolsó találkozón dőlt el.

− A Play and Stay-rendszerben a részvétel a fontos, mégsem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a gyerekek igenis szeretnek versenyezni, tehát az is fontos nekik, hogy nyerjenek. Ezeken a tornákon pedig lépésről lépésre tanulhatják meg, mi is az igazi versenyzés. Mindezt remek hangulatban, jó körülmények között – jegyezte meg Guti János.

 

 ps csb leany dobogo nemeth andrea fotoja joA leányok csapatversenyének eredményhirdetése - Fotók: Németh Andrea

 

A szakember szavait erősítette meg a MESE győztes leánycsapatának edzője, Dósa Dominik is, aki igazi hajtóerőt lát ebben a közösségi élményben.

− Klubunkra különösen jellemző a kiváló csapathangulat, mindenki nagyon szívesen jön edzésre és egymást is nagyon szeretik a gyerekek. Annyira erős ez az összetartás, hogy a teljesítményüket is pozitív irányban fokozza. Erre ez a győzelem a legjobb példa, amivel bevallom, még engem is megleptek. Szerintem a sikerünknek ez volt az egyik fontos oka, a másik pedig a szorgalmuk – foglalta össze röviden a HTF Cso-Ko ellen megnyert bajnoki döntő utáni első gondolatait Dósa Dominik, aki szerint nem technikailag, sokkal inkább mentálisan nőttek ellenfelük fölé. Az utolsó sorsdöntő találkozót megnyerő Kovács Nicole szerinte nem is egy, hanem több lépcsőfokot fejlődött ezen a szombati napon. Soha ilyen bátran és határozottan nem látta még játékosát pályára lépni.  A fiatal edző szerint is fontos a versenyzés, mégpedig azért, mert a gyerekeket sportszerű küzdelemre tanítja.

A fiúk mezőnyében a hazai Play and Stay-történelem egyik legsikeresebb klubja, a Tenisz Műhely lett a győztes, akiknek másik csapatuk az ötödik, leány együttesük pedig a negyedik helyen végzett. Az egyesület edzője, és egyik alapítója, Németh Gergely pedig éppen az állandó jelenlétet emelte ki, amikor a honlapunknak a győzelmüket értékelte:

− Nagyon örülünk az újabb bajnoki címnek, hiszen a fiúk nagyszerűen játszottak, ahogy a többi döntőbe jutott csapatunk is. Igazán mégis az tölt el a legnagyobb büszkeséggel, hogy mindig döntősök vagyunk és mindig több csapattal is. Hosszú évek óta stabilan hozzuk az érmeket, s már nem is tudom fejből sorolni, mennyit nyertünk. Mindez a tervszerű, alulról kezdett építkezésnek az eredménye, aminek elkötelezett hívei vagyunk társammal, Selmeci Petrával. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy jó edzők foglalkozzanak a legfiatalabbakkal, mert ha jó alapokat teszünk le, akkor később nem a hibajavítással kell foglalkozni. A bajnoki cím most is hajszálon múlt, kicsiknél sohasem lehet tudni, merre billen el a mérleg nyelve. Ezért is mondom, inkább az állandó és megbízható döntős jelenlét az, ami a nálunk folyó szakmai munka eredményességét bizonyítja.

A tornáról senki sem mehetett haza üres kézzel, valamennyi résztvevő kupát nyert. Ki kisebbet, ki pedig nagyobbat. S hogy legyen példa is a legfiatalabbak előtt, mindannyian a Davis Kupa-csapat egy-egy dedikált fényképét kapták mellé. Mégpedig az együttes két tagjától, Piros Zsombortól és Valkusz Mátétól személyesen.

A magyar Next Generation két meghatározó játékosától természetesen azt kérdeztük, emlékeznek-e még arra, amikor ők játszották az első hivatalos mérkőzéseiket. Közel másfél évtizeddel ezelőtt.

− Azt akkor még minitenisznek hívták, és emlékszem milyen hatalmas élmény volt, amikor a saját klubunkban rendezett tornákon tíz-húsz ember szurkolt nekünk – idézte fel a Golden Ace akkori tornáit Valkusz Máté. – Amit ott átéltem kicsiben, annak később a Davis Kupában lehettem igazán részese.

Piros Zsombor is az érzelmekre emlékezett, amikor az első meccseire gondolt:

− Nagyon izgatott voltam, és amikor felmentem a pályára hatalmas stressz jött rám. Legalább száz pillangó repkedett a hasamban az idegességtől. Arra is emlékszem, hogy nagyon nehezen tudtam csak legyőzni ezt a lámpalázat. Később persze már nagyon élveztem őket, és azt hiszem a legelején éppen ez a legfontosabb.

A két fiatal játékos ma már az ATP világranglistáján igyekszik egyre feljebb, a jövő héten pedig Szegeden, a felnőtt országos bajnokságon lépnek pályára. Természetesen mindketten a győzelem reményében. Ám amikor arra kértük őket, hogy adjanak tanácsot a körülöttük lévő legfiatalabbaknak, akkor teljes összhangban valami egészen mást emeltek ki:

− Az elején nem szabad véresen komolyan venni, élvezni kell a játékot. A tenisz szeretete nélkül ugyanis később, a sokkal nehezebb pillanatokban szinte lehetetlen kitartani. Szerencsére bennünk ez a mai napig megvan.

Play and Stay csapatbajnokság. Döntő.

Leányok:
1. MESE (Bánfai Emma, Mátyás Villő, Bocskov Petra, Poós Noa, Kovács Nicole Katalin)
2. HTF CSO-KO (Ledényi Zsófia, Horváth-Beck Orsolya, Baják Léna, Értékes Boglárka, Kovács Borbála)
3. Pécs VTC (Benovics Hanna, Varga Hanna, Ungvári Nóra, Benovics Málna, Fáskerti Izabella)
4. Tenisz Műhely, 5. Marso Nyíregyháza

Fiúk:
1. Tenisz Műhely II (Kristyán Ádám, Hollósy Nimród, Szűcs Milán, Orbán Arisztid, Ujházi Bence, Balázs Dávid)
2. MTK-BTC (Temple Rajmund, Almai Sámuel, Chernobrovkin Nikolay, Posztl András, Somogyi Vince, Tihanyi-Tóth Domokos)
3. Next TA I (Gémes Domonkos, Holczer Dániel, Olasz Botond)
4. MESE-kék, 5. Tenisz Műhely I, 6. Alfa-kék, 7. Jogging Plus, 8. PVTC II, 9. Kék Lepkék

 

ps csb nemeth andrea fotoja 2Olasz Botond (Next Tenisz Akadémia)

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső