Richter Attila, Magyar Tenisz Szövetség korábbi főtitkára távozása után is mozgatta a szálakat.

A Népszava oknyomozó cikke az MTSZ hivatalos e-mail címéről küldött, az utód Juhász Gábor által jegyzett döbbenetes levelezésekből hozott nyilvánosságra részleteket.

Lapszemlénk kommentálás nélkül közli az írást.

Szücs Lajos és Richter Attila - Fotó: Adam_Molnar / ALL RIGHT RESERVED

 

Lapszemle (Népszava) * Több levélváltás került a Népszava birtokába, melyek azt bizonyítják, hogy Richter Attila, a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) tavaly februárban távozott főtitkára, majd az őt ebben a pozícióban követő Juhász Gábor igyekeztek minden keletkezett anyagi kárt az MTSZ-szel megfizettetni és az e-mailek alapján mindenről tudott Szűcs Lajos, korábbi szövetségi elnök is.

Lehet tolni tovább a bringát, de megéri? Egyre sz.rabb helyzetbe kerülünk (…). Ati, tedd már meg nekem azt a szívességet, hogy hadd ne kelljen már hazudnom!” - írta Juhász az MTSZ hivatalos e-mail címéről Richternek és Szűcsnek tavaly májusban.

Ugyanebben a hónapban az alábbi levelet küldte Juhász a korábbi főtitkárnak és elnöknek: „Rossz úton vagytok Lajos és Ati! A magyar tenisz nem Richter Attiláról szól. Na, az lesz a f.sza, amikor egy felkapargatós főtitkár ül a helyemre! (…) A 24. órában vagyunk!”

Az MTSZ korábbi elnökét azzal próbálták mentegetni az MTSZ-nél keletkezett 3,5 milliárd forint bevallott (a valóságban minden bizonnyal 4 milliárd forintnál is több) hiány miatt, hogy egyéb elfoglaltságai miatt kevés ideje maradt a szövetséggel foglalkozni és nem volt képben a napi ügyeket illetően.

A tavaly április 14-iki levelekből az derül ki, hogy Juhász, Richter és Szűcs is támogatták, hogy közokiratba foglalják az MTSZ több száz milliós tartozását az A-Z Tenisz Produkció Kft. felé, mert, ha ez megtörténik, akkor kizárólag a szövetséget terheli fizetési kötelezettség, nem azokat, akik aláírták a – mint később kiderült – túlárazott megállapodást.

„Viszont amit eddig sem értettem és ezután sem fogok, miért gondolja azt a Zsolt (az A-Z Tenisz Produkció Kft. ügyvezető igazgatója – a szerk.), hogy ez a papír erősebb lesz annál, mint, ami eddig a kezében van? A Te (Richter – a szerk.) és Lajos motivációját értem a közjegyzői okirat iránt, de a Zsoltét? (Ez a pár gondolat költői volt.) Ha van konszolidáció, rendben, de ha nincs? Szövetségi vagyon?...Az A-Z Produkció már majdnem mindent kifizetett az A-Z Tenisz helyett. De hajrá, én is azt mondom, essen le a teher/kötelezettség Richter Attila és Szűcs Lajos természetes személyekről, elvégre ez szövis adósság!” - írta Juhász Richternek és az MTSZ jogi igazgatójának.

A jogi igazgató válaszából az derült ki, hogy bármilyen megállapodást kötnek, azt „számlaügyileg is rendezni kell”. Richter azt javasolta a levelezések alapján, hogy június 30-ig vállalják a csökkentett adósság kifizetését, mert ezzel időt nyernek. Az egyértelmű volt a levelezések idején, hogy az MTSZ képtelen fizetni, mert ebben az időben a munkabéreket sem tudta időben folyósítani addig, amíg nem született kormányhatározat a szervezet konszolidációjáról és 2,5 milliárd forintos plusz állami forrás biztosításáról.

Elsőként lapunk írt arról tavaly május 13-án, hogy üres az MTSZ kasszája, Szűcs Lajos 3,53 milliárd forint állami segítséget kért az Emmi-től. A kialakult rendkívüli helyzetben a hét tagú elnökségből öten lemondtak, csak Szűcs és Bohács Zsolt alelnök maradtak. A szövetség azért nem lett működésképtelen, mert egy hónappal korábban, április 10-én a koronavírus-járvány miatt született egy kormányhatározat, amely úgy rendelkezett: a veszélyhelyzet visszavonása után még kilencven napig a sportági szövetségek elnökségi tagjai nem mondhatnak le, ha megteszik, akkor is ennyi ideig még folytatniuk kell a munkájukat.

Az MTSZ közgyűlésén 2020. július 27-én Lázár Jánost, a nemdohányzók védelméért felelő miniszteri biztost választották meg a szervezet elnökének. Ugyanezen a napon adta be végrehajtásra a közjegyzőnek az A-Z Tenisz Produkció Kft. az MTSZ-től kapott tartozáselismerő nyilatkozatot. Amikor ez történt, akkor a kft-nek a cégnyilvántartás szerint egyetlen alkalmazottja volt, az ügyvezető igazgató, Kovács Zsolt.

Az MTSZ új vezetősége idén márciusban büntetőfeljelentést tett Richter Attila ellen, akitől 253 millió forint és a késedelmi kamatok megfizetését követeli az MTSZ. Többek között azért, mert Richter 2020. januárjában pénzügyi fedezet, elnökségi jóváhagyás és lekötött helyszín nélkül három évre szóló szerződést kötött egy WTA 250 erősségű női tenisztorna budapesti rendezéséről, miközben a kormány egy másik fővárosi verseny támogatásáról hozott határozatot.

Juhász Gábor ellen munkaügyi pert indított az MTSZ szeptemberben több százmillió forint összegű kár megtérítéséért, mert a Richtert a főtitkári pozícióban váltó korábbi vezető elnökségi jóváhagyás nélkül közjegyzői okiratba foglalt tartozáselismerő nyilatkozatot tett 650 millió forintról az A-Z cégcsoport javára. Juhász egy közleménnyel reagált az MTI-ben megjelent hírre az ellene indult perről, ebben azt írta, hogy az általa aláírt okiratnak köszönhetően közel 300 millió forinttal csökkent a szövetség adósságállománya és így sikerült elkerülnie az MTSZ-nek a felszámolási eljárást, amivel az egész magyar tenisz nyert. Közleményében azt is elismerte, hogy egyedül nem írhatott volna alá nyilatkozatot a közjegyző előtt az MTSZ tartozásáról.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső