Napra pontosan éppen negyven esztendeje, 1979. november 23-án alakult meg a hajdúsági fürdővárosban a modernkori teniszélet.

Kabay Tibor aktív részese volt az indulás éveinek. Felidézi, hogy az MTSZ elnöke és főtitkára négy nappal a tervek megszületése után már ott volt a városban, s 50 ezer forintot is hozott támogatásként.

Kabay Tibor

 

– Ötvenezer forint akkoriban nagy pénznek számított, az pedig a mai viszonyokat ismerve igencsak megsüvegelendő, hogy ilyen gyorsan reagáltak a kérésre – emlékezik vissza az alapítás időszakára Kabay Tibor. – Történt, hogy Gulyás István, a Magyar Tenisz Szövetség akkori elnöke november 19-én délután Debrecenben tárgyalt.  A megbeszélés után alkalmam volt szót váltani vele. Megkértem arra, hogy segítsen beindítani a hajdúszoboszlói teniszéletet, s ha tud, az MTSZ anyagi támogatást is adjon a kezdeti lépésekhez. Két nappal később később az MTSZ értesítette Hajdúszoboszló városának vezetőit és engem is, hogy 1979. november 23-án délelőtt 10 órakor érkezik a Magyar Tenisz Szövetség delegációja: Gulyás István elnök és Zentai Ferenc  főtitkár, valamint dr. Nyírő László,  a Hajdú-Bihar megyei szövetség akkori elnöke. Ezen a napon, a kérésemre és javaslatomra létrejött találkozón eldőlt, hogy Hajdúszoboszlón a város akkori vezetőinek hozzájárulásával és a Magyar Tenisz Szövetség hathatós segítségével elindul a teniszélet. Ehhez azonnali 50 000 Ft összegű készpénztámogatást is nyújtott az MTSZ. 

Hozzákezdtek az építkezéshez, s 1980. május végén már pályaavatót is tartottak: a Bocskai-sporttelep szomszédságában lévő, a Tigáz tulajdonában lévő területen elkészült a három salakos teniszpálya (melyet 1981-ben követte a negyedik).  

– Az ünnepségre Taróczy Balázst szerettük volna díszvendégnek, ám „túl jól” szerepelt az akkor zajló Roland Garros küzdelmein, így nem ő, hanem az Újpesti Dózsa bajnokcsapatának két neves teniszezője, a Davis Kupa-szereplő, magyar bajnok Benyik János és az éveken át a hazai Top10-hez tartozó Zsiga László avatta fel a pályákat, közel háromszáz néző előtt. Ezt követően indult el Hajdúszoboszlón a teniszélet, ezután alakult meg a városban a Pedagógus Fáklya Sport Egyesület tenisz szakosztálya. 

Kabay Tibor, aki több mint két évtizedig testnevelőként dolgozott a városban, s játékosként, edzőként is hosszú éveken át szolgálta a szoboszlói teniszsportot, honlapunknak elmondta, hogy a nyolcvanas évek második felében újabb négy pálya épült Hajdúszoboszlón, így nyolc salakos pálya állt rendelkezésre. Készültek műanyag borítású pályák is.

Napjainkra viszont teljesen visszaesett a pályák száma, hiszen a nyolc salakos játéktér megszűnt, helyén műfüves futballpálya áll. A műanyag pályák egy kivételével szintén felszámolódtak, maradt a Hungarospa Gyógyfürdő területén időközben felépült négy salakos pálya, melyből három normál, egy szingli pálya. S épült egy multifunkcionális műfüves csarnok, melyben teniszpálya-vonalazás is van.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső