Future Tennis Team néven szerveződött újjá 2018 tavaszán a helyi teniszélet Fóton. Az egyesület vezetőedzője, Horváth Henrik egyben a pályákat bérlő cég tulajdonosa is, aki így kívánta megszüntetni a versenyzés és a gazdaságos működés közötti érdekellentétet. A nyári korosztályos ob-n nagyszerűen szerepeltek a fótiak: három aranyérmet nyertek fiatal teniszezőik.

Egy átlagos délutáni edzésen: Endrődy Máté, Perjési  Novakovics Markó, Matkó Réka, Kurdi Dóra, Juhász Janka és Horváth Henrik

Gy. Szabó Csilla írása * A hazai klubélet hiányosságaira panaszkodók számára örömhír, hogy az utóbbi időben új egyesületek alakulásáról, illetve újjáalakulásáról is hírt adhatunk. A mozgolódás egyelőre inkább Budapest környékén figyelhető meg a legjobban, s van, ahol már kézzelfogható eredményekről is be lehet számolni. Ilyen például Fót esete, ahol Horváth Henrik vezetésével keltek új életre a meglévő pályák, s tavaly tavasszal megalakult a Future Tennis Team-Fót SE. A nevet pedig korántsem véletlenül választották, hiszen valóban a jövő felé tekintenek, legfontosabb feladatuknak az utánpótlás-nevelést tartják.

Az új klub születése azonban egy személyes döntés, pontosabban konfliktus megoldásának az eredménye.

− A pálya üzemeltetője és használója között sajnos mindig érdekellentétek feszülnek, ezért vállaltam fel a kettős szerepet – magyarázza Horváth Henrik, aki vezetőedzőként a szakmai munkát és a játékosok érdekeit tartja elsődlegesnek, miközben a pályákat bérlő cég tulajdonosaként az egyesület gazdaságos működését is meg kell oldania. A korábbi korosztályos válogatott teniszező úgy gondolta, egyszerűbb saját magával lesakkoznia ezt a kérdést, mint egy nyereségorientált üzemeltetőnek a versenytenisz és általában a tenisz fontosságát elmagyarázni. – Mindig előre tekintek, nem elégszem meg azzal, ami éppen van, ezért hoztam meg ezt a döntést. A megvalósítás azonban már csapatmunka volt, nem szeretek csak a saját nevemben beszélni.

A bérleti szerződést végül 2018 júliusában írták alá a helyi teniszélet fellendülését örömmel fogadó fóti önkormányzattal és azóta nemcsak sátor került télire az ötből három salakos pályára, de egy 153 négyzetméteres, öltözőkkel és kiegészítő helyiségekkel felszerelt konténeres klubházat is vettek. A régi helyi bérlők természetesen továbbra is szívesen látott vendégek, ám az utánpótlás-nevelés miatt a hely egyre szűkösebbnek tűnik. Éppen ezért a Future Tennis Team tervei között egy hatodik pálya megépítése is szerepel, jövő pedig három helyett már négyet szeretnének téliesíteni.

Fótról és környékéről a tenisziskolás gyerekek ma már több mint hetvenen vannak, Horváth Henrik csapata azonban rendületlenül folytatja a toborzást. Bemutatóedzéseket tartanak az óvodákban, és a helyi iskolatenisz-program megvalósításán is dolgoznak. A versenyzőkkel Horváth Henrik mellett Endrődy Máté foglalkozik, utóbbi az erőnléti edzések specialistája is. A kezdőknek Korecz Richárd és Bálint Gellért adja az ütőt a kezébe, tőlük pedig Farkas Istvánhoz kerülnek a versenyzés gondolatát sem elutasító gyermekek.

− Azt szeretnénk, ha megtanulnának játszani. Ahány gyerek, annyi tenisz, s ezért nem mindig az a legjobb, vagy leghatásosabb technika, amelyik a legszebb. A játékos saját stílusát kell megtalálni. A taktikát viszont már mi adjuk, ezért számtalan szituációt, váratlan helyzetet gyakoroltatunk. A legfontosabb azonban a hozzáállás. Amikor munka van, akkor dolgozunk. A tehetség szerepe mára alaposan megváltozott, az elhivatottság, az alázat és a teherbírás került inkább előtérbe – összegez Horvát Henrik, majd a korosztályos országos bajnokságra tereli a szót, ahonnan a lányok három aranyéremmel térhettek haza. Matkó Réka ugyanis nemcsak az U16-os lányok egyéni küzdelmét nyerte meg, de Juhász Jankával a csapatversenyt is, párosban pedig Plasek Lilla oldalán az U18-asok mezőnyében állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Réci októberben a korosztályos mesterversenyben sem talált legyőzőre. Rajtuk kívül Kurdi Dóra és Jeck Viola erősíti az egyre sikeresebb leánycsapatot. A fiúk közül eddig a 14 esztendős Kőszegi Dominik hallatott magáról a legtöbbet, a korosztályos ob-n egyéniben és párosban is bejutott a legjobb nyolc közé, de Perjési Novakovics Markó is részt vett a nagy országos megméretésen.

 

future team matko koszegi juhasz es horvath 2019A korosztályos magyar bajnokságon: Matkó Réka, Kőszegi Dominik. Juhász Janka és Horváth Henrik

 

A Fót SE teniszszakosztályaként működő Future Tennis Team bázisát alkotó játékosok többsége jelenleg tíz-tizenegy éves. Hozzájuk jön minden évben két-három új, a versenyzésért lelkesedő fiatal, akik a play and stay rendszerben teszik meg az első lépéseiket. A legkisebbek csapatbajnokságának selejtezőjében két csapatot állítottak ki, az egyik éppen, hogy lecsúszott a továbbjutást jelentő csoportelsőségről, a másik pedig harmadik lett. Horváth Henrik azonban nem feltétlenül az érmek milyenségében vagy mennyiségében méri az eredményeket:

− Meghatározó utánpótlás-nevelő egyesületté szeretnénk válni, s bár a hozzánk járó gyerekek szülei számára gyakran nagy terhet jelent a versenytenisz finanszírozása, mi maximálisan próbáljuk ezen az úton segíteni őket. Sok esetben a játékosok öröme és győzelme jelenti számunkra a legnagyobb fizetséget. Ha ők boldogok és élvezik a játékot, akkor minden rendben van.

 

foti klubhaz 2019Szép klubház is került a pályák mellé

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső