Soha ilyen közel nem állt még a top100-hoz Jani Réka, mint idén szeptemberben.

Az MTK játékosa szerint a kitartásának volt köszönhető az előrelépés, mindig menni kell tovább.

Réka számára most az Australian Open főtáblája a következő feladat.

Jani Réka döntős volt Bukarestben

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A 2022-es esztendő ősze különösen sikeresen alakult Jani Réka számára, hiszen a szeptember 19-ei világranglistán már a 104. helyen jegyezték, amely nemcsak karriercsúcs volt a számára, de talán az utolsó lépések egyike is a világelit felé vezető úton. Az MTK játékosa tizennégy évvel ezelőtt, 2008. november 3-án, tizenhét évesen, a 902. helyen debütált a WTA női rangsorában, s többször is eljutott a 150. környékére, ám olyan hosszú és eredményes sikerszériája még nem volt, mint idén.

− Ez így igaz, karrierem legjobb éve áll mögöttem, de azért ebben annak is nagy szerepe van, hogy korábbi két nagy sérülésem mindkét esetben nagyon visszavetett – értékelte idényét Jani Réka, aki még mindig akkor érzi a legjobban magát, amikor versenyről versenyre utazhat. – A három hónapnyi kihagyás sem múlt el következmények nélkül, a keresztszalag-szakadásomat követően azonban még nehezebb helyzetbe kerültem, hiszen akkor egy teljes évnyi szünetre kényszerültem. Borzasztó kemény időszakok voltak ezek, hiszen sem magába a játékba, sem pedig a pontszerzésbe nem könnyű visszatérni. Most persze mondhatnám, hogy nagyon szerencsétlen voltam, de ez benne van a pakliban, az élsport már csak ilyen.

Jani Réka azonban minden alkalommal a lehetőséget látta maga előtt, nem pedig a gátló tényezőket. Nem sajnáltatta magát, nem kesergett, hanem újra és újra felvette a kesztyűt. Akkor is, amikor kevesen hittek benne, hiszen ő és a hozzá közelállók pontosan tudták, hogy folytatni fogja. S nemcsak azért, mert igazi sportoló, akiben komoly motivációs erő dolgozik, s akinek ez a foglalkozása:

− Szeretem a teniszt – fedte fel ambícióinak egyik forrását az MTK teniszezője. – A mai napig élvezettel és örömmel játszom. Szerencsésnek és egyben kivételezettnek is érzem magam, hogy ilyen fantasztikus munkám van, és remélem, hogy még jó pár évig folytathatom a karrieremet. Különleges élet a miénk, tele lehetőségekkel, amelyeket a magam részéről maximálisan próbálok kihasználni.

A nehéz pillanatokban mindig számíthatott klubjára, az MTK-ra, valamint annak két szakemberére Barátosi Leventére, valamint Simai Péterre. Utóbbi hosszú évek óta irányítja az erőnléti edzéseit, az együttműködésükben csak egyetlen rövid szünet volt, amikor a keresztszalag-szakadást követő rehabilitációt a NEK-en folytatta. Réka úgy véli, hogy elsősorban jó adottságainak köszönheti kiváló állóképességét, amelyet Simai Péter tudott a leginkább kibontakoztatni és tovább fejleszteni. S bár a jelenlegi feszített tempó mellett manapság kevesebb ideje jut a célzott fizikális képzésre, a budapesti „átszállások” idején az MTK most is biztos pont a számára.

− Azt gondolom, hogy a mi esetünkben az edzővel való személyes jó kapcsolat néha még a szakmai igényeket is felülírhatja – tudtuk meg Jani Rékától, aki ismét a cseh Filip Svozilek tanácsai alapján készül és versenyez, vele már évekkel korábban is jól ment a munka, ezért tért vissza hozzá miután Barátosi Leventével elváltak útjaik. Az éveken át karriercsúcsot jelentő, 2012. májusi, WTA 147. helyezést is vele érte el. – Levi volt a legjobb edzőm, neki nagy része van a jelenlegi sikereimben is. Filip tökéletesen ismer, és pontosan tudja, hogy az én játékommal hogyan lehet tovább fejlődni, mikor mit kell lépni. Ő az, aki tényleg megért engem teniszezőként. Neki köszönhetem, hogy idén ilyen tökéletesen összeállt a játékom és ilyen fantasztikus eredményeket értem el. Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy egy nála ismertebb és sikeresebb edzővel jobb teljesítményre lennék képes. A kérdés mindig a következő: ki az, aki neked jó. Csak ez számít.

Valamint az, hogy ki vállalja a kísérő fárasztó szerepét. Réka ezen a téren is megtalálta a tökéletes partnert, párja Boros Miklós személyében, aki teniszmúltja révén a pályán is el tudja hasznos tanácsokkal látni. Töretlen támogatása azonban talán még ennél is fontosabb. A kettős kiegyensúlyozottságához az is hozzájárul, hogy az ügyvéd sem kényszerült választásra, saját karrierjét a távoli országokból, online is tudja építeni.

A nyugodt légkörű, jól megszervezett csapat tehát mindenképpen a sikerek egyik kulcsa. A másik viszont egyértelműen Réka mentalitásában keresendő.

 

jani reka 2022 us open

 

− Egy teniszkarrier annyira kiszámíthatatlan. Egyszerűen menni kell és csinálni, s ha lehet, egy percre sem megállni. A nagy számok törvénye alapján, valamikor ki kell jönnie a lépésnek. Sokszor voltak rosszabb szériáim, mégis mindig mentünk tovább. Idén, ebben a szuper évben is volt ilyen helyzet. A US Open selejtezőjének második fordulója például egy rossz emlék az ausztrál Sharma ellen, hiszen 6:2, 4:0-ról kaptam ki. Nagyon bosszantottak a történtek, de már csomagoltunk is és utaztunk tovább. Miki azt mondta, meglátod, minden okkal történik. És így is lett. Prágában ezek után megnyertem egy hatvanezres ITF-tornát, majd Bariban elődöntőztem egy 125-ös WTA-viadalon, a bukarestin ezt követően pedig a döntőig jutottam. Ha New Yorkban elhagyom magam, akkor nem jön össze ez a csodálatos három hetes sorozat és a száznegyedik helyezés – idézte fel a számára sorsdöntő nyár végét Jani Réka, aki a Roland Garrosra is szívesen emlékszik, hiszen a kvalifikáció második fordulójában igen magas színvonalú játékot hozva sikerült megvernie az ausztrál Fourlis-t. Pedig fordítania kellett, egy igen nehéz meccsen. Ám amikor jó formában van, akkor általában tökéletesen megérzi, melyik teniszező ellen, pontosan mit kell játszania. Célja többnyire az, hogy ellenfelének alaposan megnehezítse a dolgát. Hogy ez éppen egy nyesés, vagy a fonákjára gyorsítás, esetleg egy magasabb pörgetés, az már Réka nagyszerű helyzetfelismerésén múlik.

− Párizsban nagy élmény volt a főtábla első fordulójában a svájci Bencic ellen játszani – ismerte el Réka. – Ő top tízesként egészen más szintet képvisel, mint általában az ellenfeleim. Talán, ha több lehetőségem lenne az ilyen meccsekre, akkor én is léphetnék tovább. Bármit próbáltam, nem működött, s hiába voltak szoros gémek, hat-egy, hat-egy lett a vége. Persze kaphattam volna könnyebb ellenfelet is, de szerencsés vesztesként szerintem ennek is örülnöm kell. A tapasztalat pedig igenis jól jött. Bencic-nek ugyanis mindenre volt válasza, akkor sem hibázott bele, amikor variáltam a játékot.

A prágai 60 ezres ITF-tornán aratott győzelem, mint a 2022-as esztendő legnagyobb sikere, ismét rámutatott Réka legnagyobb erényére. A US Openről sietve betoppanva, az átállással és a sorozatterhelés okozta fáradtsággal küzdve is határozottan haladt a győzelemig. A szíve volt az, amely meccsről meccsre vitte előre. Ezt a nyerő taktikát pedig Réka mindig szívesen alkalmazza. Ha jól megy a játék, akkor azért, ha pedig rosszul, akkor azért. Komoly dolognak kell történnie ahhoz, hogy megtorpanjon.

− Most, hogy itt állok a top száz kapujában, természetesen a céljaim is megváltoztak. S míg korábban ez inkább egy álomnak tűnt, most már valós lehetőség. De azt azért tudni kell, hogy bármilyen közelinek is tűnik ez a vágyott határ, sok pontot kell gyűjtenem a továbblépéshez. Éppen ezért a Billie Jean King Cup után ismét Dél-Amerikába utazom, három újabb tornára. Természetesen a top száz is fontos, de pillanatnyilag inkább az Australian Open főtáblája az, ami a szemem előtt lebeg. Száznégy-százöt körül ez akár meg is lehet, de igyekszem biztosara menni, és a hátralévő tornákon a maximális pontot gyűjteni – vázolta fel a közeljövő terveit Jani Réka, akivel kapcsolatban egy dolog továbbra is biztos: amíg a szíve hajtja, addig minden adódó lehetőséget kihasznál az előrelépésre.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső