Létszámában és színvonalában is sikeres integrált nyári tábort zárult pénteken este Mezőberényben.

Az MTSZ Fogyatékossággal élő teniszezők bizottsága által támogatott program idén hatvan sportoló számára tette lehetővé az integrált teniszezést.

A főszervező CSEFOSZ elnöke, Medvegy Judit szerint tanultak az első év hibáiból, így sikerülhetett tökéletesen az immáron második táborozásuk.

A szervezők (balról-jobbra): Noszek Péter, Orbán-Sebestyén Katalin, Gubacsi Zsófia, Medvegy Judit, Berente Judit, Patay Gabriella, Poós Gergely

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Egy példaértékű megállapodás továbbélésének lehettünk tanúi ezen a héten Mezőberényben, ahol immáron másodjára került sor a nyári integrált tenisztáborra.

A Mezőberényi Iskolatenisz SE és a Csepel-Szigeti Fogyatékosok Sportegyesülete közötti, az integrációt és az érzékenyítést elsődleges céljának tartó együttműködés fontos eseménye az egyhetes program, amely idén már a résztvevők fejlődéséről is beszámolhatott. Még akkor is, ha az MTSZ 2020-ban megalakult Fogyatékosságal élő teniszezők bizottsága által támogatott kezdeményezés elsődleges feladata, érthető módon, nem a konkrét versenyeredmények felmutatásában, sokkal inkább a szemléletformálásban keresendő. A szaporodó események során befektetett szakmai munka azonban óhatatlanul a tenisztudás terén is meghozta gyümölcsét.

 

zsofi es a gyerekek 2022

20220728 3

− Az induláskor természetesen minél több érintetett szerettünk volna bevonni, a teniszt, mint az érzékenyítés egyik ideális eszközét kívántuk megismertetni a fogyatékossággal élőkkel, valamint a velük foglalkozó szakemberekkel – utalt vissza a bizottság két évvel ezelőtti indulására annak elnöke, Gubacsi Zsófia, aki nagyban támaszkodhatott Orbán-Sebestyén Katalinra, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökségi tagjára is a testületi munkája során. – Erős bázisra és utánpótlásra van szükségünk ahhoz, hogy szakmailag is fejlődjünk, s ennek első igen biztató jelei már most láthatóak voltak. Persze ezt nemcsak az évi egyszeri egyhetes összejövetelünk révén, de a menet közben elindított programoknak, állandó edzéslehetőségeknek is köszönhetjük. A bizottság részéről igyekszünk a minimális keretből gazdálkodni, ezért idén óriási eredménynek tartom, hogy egy sikeres pályázat révén, a Pro Filii Alapítvány állta az összes költségünket. De mi egyébként is minden egyes támogatónknak hálásak vagyunk, a szövetségtől kapott labdák, vagy nemzetközi felszerelések ugyanolyan értékesek számunkra, mint a Nestlé állandó tárgyi támogatása. A bizottságunk havonta tartja üléseit, versenyeket, edzőtáborokat szervezünk, és bátran kijelenthetem, hogy a négy szakág részvételével igazi jó és hatékony csapat alakult ki. Mindenki tudja mi a dolga, és a szervezések során ott és úgy segítjük egymást, ahogy csak tudjuk. A tábor motorja ezúttal is Medvegy Judit volt, akit külön tisztelek azért, mert egy térdműtétet követően is tökéletesen megszervezett mindent.

A CSEFOSZ SE elnöke szerint is egyértelműen látható volt a programban résztvevők tenisztudásának gazdagodása, ráadásul az egyhetes intenzív edzéseknek tavaly és idén is megvolt az azonnali eredménye. A létszámot ugyan Mezőberényben nem tudják tovább növelni, a hatvan körüli résztvevő folyamatos foglalkoztatása azonban így is nagy munkát kíván meg a részükről. Az idén Varga István, Varkoly Gábor és Patay Gabriella volt az állandó segítség számára, a hét során pedig Orbán-Sebestyén Katalin, S. Nagy Katalin és Máthé Gábor is beugrottak egy-egy napra edzést tartani. A csapat − ahogy azt Gubacsi Zsófia is mondta – ugyanis egyre összetartóbb, egyre egységesebb és hatékonyabb.

 

kata munka kozben

 

− Tavaly, az első tábor során még nem ment minden tökéletesen, de hát minden kezdet nehéz – értékelte az idei egy hetes közösségi eseményt Medvegy Judit, főszervező. – De tanultunk a hibákból, és most már ezeket nem is követtük el. Nagy öröm volt számunkra, hogy a hallássérültek a tavalyi tíz helyett, idén már tizenhat fővel képviselték magukat és Sztari Bernadett személyében egy hivatásos jelnyelvi tolmács segítette a munkánkat, szinte napi huszonnégy órában. Neki köszönhető, hogy ezúttal már fennakadás nélkül tudtunk kommunikálni a hallássérültekkel is. Tavaly ez még sajnos nem így volt. Nagyon örültünk Gubacsi Zsófia, Noszek Péter, Berente Judit és Poós Gergely látogatásának is, ők mindannyian nagyon sokat tesznek saját területükön a fogyatékossággal élők teniszéletének fejlesztéséért. De Bor Péterről sem szeretnék megfeledkezni, neki köszönhetően két sportolásra alkalmas kerekesszéket kapott a mezőberényi Mécses Egyesület, amelynek gyermekei a tavalyi tábor hatására ma már hetente teniszeznek. Erre azért vagyok különösen büszke, mert egy folyamatot, egy rendszeres gyakorlást indítottunk be. Ők például nagyon sokat fejlődtek az elmúlt egy esztendő során, s ebben óriási szerepe volt Orbán-Sebestyén Katalinnak, aki sokat dolgozott velük.

De nem csak teniszeztek a résztvevők, a programban ugyanis lovaglás, lovaskocsizás, strandolás is szerepelt, a közös vacsorát követően pedig együtt csocsóztak, asztaliteniszeztek, kézműveskedtek, zenéltek és társasjátékoztak kicsik és nagyok, épek és fogyatékossággal élők. Az egy hét történéseiről pedig egy 25 perces videó is készült, amit pénteken, a záró estén közösen néztek meg a táborlakók.

A gyerekek persze az ajándékoknak és az érmeknek örültek a legjobban, amelyből a támogatóknak köszönhetően idén annyi jutott nekik, hogy szinte két kézzel is alig bírták el. Persze a legnagyobb élményt azért mégiscsak az együttlét, a közös sport, a barátságok születése és egymás elfogadása jelentette. S ez az, ami a folytatást is garantálja, most már évről évre.

csoport

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső